Reseavdrag och Mp!

I helgen har jag varit på kalas och träffat många som velat diskutera politik. Både den lokala och den nationella. Den lokala politiken är ett kärt samtalsämnet men där är det inte samma glöd som när den nationella politiken diskuteras. Det handlar ju naturligtvis om att den nationella politiken och de beslut som tas i riksdagen påverkar människors vardag och ekonomi mer än den lokala i de flesta fall. En nybyggd eller ombyggd sporthall är ingen fråga som ger Särskilt stora effekter för den enskilde.

Det är inte så konstigt att det utspel som Miljöpartiet gjorde i veckan om reseavdrag som är ett mycket märkligt förslag. Ett av många förslag som Mp lägger som grundar sig på hur det ser ut i Innerstaden i Stockholm. Ute i resten av landet så vet männskor att pendling till jobb är en förutsättning för stt kunna bo på landsbygd men ändå ha ett jobb. Det förslaget äger Miljöpartiet och är sannerligen inget förslag som vi i Centerpartiet gillar. Resande till jobb och att byta mellan olika jobb på olika platser kommer att öka. Resandet kommer att behöva utvecklas och skattesystemet likaså då människor kommer att vara mer rörliga. Det här kommer vi att se över då vi vill stimulera människor att vilja resa och pröva jobb men ändå kunna bo kvar på landsbygden.

Det som är trist är att det här knasförslaget kopplas samman med att Centerpartiet sagt att vi kan tänka oss samarbete i vissa frågor med Miljöpartiet.

Reseavdragen Är verkligen inte ett av dessa där vi ser samarbetsmöjligheter, tvärt om. Vi vill stärka människor som drar in friska skattepengar till landsbygdskommuner där det inte finns så många jobb alltså till de som pendlar som Ivar, Harrieth, Benke, Camilla och alla andra Vilhelminabor som drar in friska sköna skattepengar till Vilhelmina.

2 kommentarer

  1. Krister Klermalm

    Ett klargörande ang. reseavdragen.

    ”I Miljöpartiets förslag i riksdagen finns inget förslag att slopa reseavdragen, detta föreslås inte heller i den proposition som partistyrelsen lagt till kongressen nu i maj. Det klimatpropositionen föreslår är att vi vid fortsatt utveckling av klimatpolitiken använder sunda ekonomiska principer och t ex tittar på om man kan ta bort olika offentliga subventioner av klimatdålig verksamhet (det som i samhällsdebatten kallas miljöskadliga subventioner och som bl a OECD och Naturvårdsverket gjort studier av).

    Klimatpropositionen föreslår även att klimatpolitiken vägleds av rättvise- och glesbyggdhänsyn. När vi genomför klimatpolitik gör vi det också på sätt som tar hänsyn till människors vardag och möjlighet till klimatsmarta alternativ. Den diskussion som finns kring behov av förändringar av reseavdragen tar in alla dessa aspekter och speglas i stort i den motion som miljöteamet i riksdagsgruppen valde att lägga förra året. Där tas bl a upp möjligheterna att bättre låta kollektivtrafikresor och cykelresor premieras i systemet i stället att som nu enbart gynna bilåkande.”

  2. Åsa

    För förverkligandet om Miljöpartiets såväl som Centerpartiets intentioner och ambitioner med att premiera klimatvänliga respektive glesbygdsvänliga möjligheter för arbetspendlare ligger en kraftfull riktning mot riksplanet/staten och att se till att viss kollektivtrafik upprätthålls.
    Det här är tyvärr varken något som man ser som viktigt från kommunalt håll i kapacitetsutredningsremisser och budgetar för regional kollektivtrafik där kustlandet ständigt gynnas.
    Som kollektivtrafikspendlare från fjälldal till kustland i snart fyra år har jag sett hur man successivt omöjliggjort för oss som ”är så dumma att vi inte tar bilen” utan åker buss. Fungerande kollektivtrafik är a och o i ett ekologiskt och ekonomiskt hållbart system för glesbygden som ju också är en del av och berikar det tätbebyggda samhället.
    Länken mellan det som uppfattas som viktigt i den lokala politiken och det nationella är ibland alldeles för skör och politiker som fått ”äran” att jobba på riksnivå inom partier har alltför oftast en tendens att glömma de frågor som är viktiga på hemmaplan under partipiskepressen. Och ”partipiskan” den flammar i alla färger, inte bara rött.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.