Underskott och ekonomisk kris i kommunen

Revisorerna har sagt att kommunen måste ta fram en plan för hur underskottet från ifjol och det gamla underskottet som kom när Sverige var i ekonomisk kris ska återställas. Idag ska det även tas fram en plan på hur det underskott som prognosen visar för i år 2012 på minus 10 miljoner ska hanteras.

Kommunledningen har tagit fram en plan för besparingar för både i år och de kommande åren.
 
Jag ställer frågan hur de jämförelser, mellan alla svenska kommuner som gjorts, ser ut och hur vi kan analysera dessa då det gäller både kvalitet, personaltäthet och nyckeltal. Hur gör andra kommuner som har ungefär samma förutsättningar som Vilhelmina?
 
Jag tycker att åtgärdsplanen som tagits fram är klen och jag tror den inte kommer att räcka till.
 
Vi fick en redovisning av den kloka och erfarna Barbro Johansson om vad övertagandet av hemsjukvärden från Lanstinget kommer att ge för ekonomiska konsekvensen för kommunen. Det blir ökade kostnader för kommunen då Landstinget räknat lågt i den utjämning som de beräknat. Landstinget är väl inte inlandskommunernas främsta beskyddare….Landstinget leds av S!!
 
Landstinget har samma skatteväxling oavsett hur kommunerna ser ut. Västerbotten är ett av de sista länen som genomför detta. Tanken är bra, att vi inte har en gråzon mellan ansvarsområden som gör att enskilda människor hamnar emellan. Det viktiga är att den enskilde får en bra vård och inte hur den överbyggda administrationen ser ut. Men Landstingets förslag kommer att kosta oss som en stor geografisk landsbygdskommun med två fjälldalar.
 
Delårsrapporten 
Prognosen för 2012 visar ett underskott på 8,1 miljoner för kommunen som helhet. Verksamheterna visar även i år ett underskott på 11 miljoner, samma som de hade 2011 trots att kommunen fick in er pengar 2011 än vad som var beräknat i budget.  Kommunen fick både ökade intäkter och minskade pensionskostnader men gick ända minus 2011.
 
De tre stora nämnderna visar underskott även i år och gör av med mer än de har. Kommunstyrelsen gör av med mest över budget på 7,2 miljoner, Utbildningsnämnden använder 5,1 miljoner mer än de har och Socialnämnden är de som bäst klarar av sitt uppdrag som ”bara” drar över med 800 000 kr.  
 
Det behövs alltså rejäla åtgärder för att komma i balans även om vi får in mer pengar i skatteutjämningssystemet än vad vi förväntat oss.
 
Många av de förslag som är framtagna av förvaltningarna känner jag igen sedan min tid vid makten och kan tycka är helt naturliga. Många är dock kontroversiella som att kommunen ska börja konkurrera med privta företag, ett förslag som går emot den svenska lagstiftningen.
 
Dagen fortsätter…
En av ledamöterna ifrågasätter vad som är meningen med dagen då det förs fram att alla måste ta ansvar över den svåra ekonomiska situationen. De uppstår en diskussion om de ekonomiska systemen, öppenhet och transparangs och hur det långsiktiga arbetet med ekonomin ska hanteras.
 
För att människor som röstar ska veta hur de olika politiska partierna vill prioritera så lägger varje parti i vanliga fall in sitt förslag till hur budgeten ska se ut för de kommande åren och talar om för väljarna vad de som politiskt parti vill.
 
S och V vill nu att vi ställer oss bakom ett gemensamt besparingsförslag samtliga partier i fullmäktige. De vill ha hjälp och de vill inte själva stå med ansvaret för de besparingar som måste göras. Jag minns med ett styng i hjärtat då vi hade majoriteten och fick veta av KG att vi inte var ”värdiga politiker” som inte kunna hantera ekonomin. Hur ser de nu på sig själva?

2 kommentarer

  1. Minnesförlusten

    Jag har ett mycket tydligt minne av någons skrik om ”Ebberödsbank” genom hela valrörelsen 2010.

    Frågan idag är om S själv startade den eller inte klarar uppdraget att styra upp den?

    Men vi minns valet och valutgången. Vi minns vem som sades kunna (s)tyra helt (S)jälv och det vill man ju tydligen klara i fortsättningen också. Därför sneglar man på näringslivet och tror att man är bästa ”handelsmannen” (s)jälv.

    Så det kan bli?
    (S)krika på hjälp i tid och otid gör att ingen kommer när vargen verkligen (s)tår där.

    Vi (S)köter oss själva och (S)kiter i Er andra…..visst har det väl varit så sedan valet?
    Med andra ord är väl allt som det alltid varit, innan Alliansens fyra år. Ekonomin i botten och löften som skjuts fram.

    Syftet med dagen måste väl ha varit mer än bara pengarrullningen och att få en enighet till nästa KF?

  2. Göran Jonzon

    Du får gärna använda mitt namn överallt, där du anser dig vilja citera mig.
    Jag står upp för allt jag säger och tar konsekvensen ifall det skulle visa sig att jag uttalat mig opassande eller farit med faktafel.

    Jag håller med dig i det du skriver i artikeln och vill bara tillägga följande:
    Anledningen till att jag uttryckte tveksamheter till majoritetens invit till ”gemensamt ansvarstagande” försökte jag förklara under mötet.

    Vill (S)+(V) att någon annan ska ta över ansvaret för kommunens ekonomi, så förutsätter det demokratiska systemet att de släpper greppet om roderpinnen.
    Med deras förslag försvinner nämligen meningen med att rösta på olika partier.
    Deras förslag innebär att det i alla lägen skall vara (S) som styr, men att när de misslyckas med att hålla ekonomin i styr, skall alla kallas in, även sådana de själva blockerat från deltagande genom intervention i andra partiers nomineringar (mig själv vars plats i KS kidnappades av ”deras” KD-ladamot Håkan Gustavsson).

    I stort blir konsekvenserna av deras ”alla tar ansvar”, att alla väljare som genom sina röster på partier med alternativ poltik sätts på pottkanten, då den praktiska politiken medför att (S) köper sina röster genom överbudspolitik, medan alla vi andra ska ställa oss bakom efterföljande krishantering.

    Jag var och är mycket kritisk utifrån att hela den demokratiska valordningen därigenom helt sätts ur spel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.