Lapplandsupproret…

Initiativet att samordna motståndet mot den utarmning av sjukvården i inlandet som genomförs i såväl Norrbotten som Västerbotten är mycket välkommet. Det är bra att medborgare säger ifrån och samlar sig. Vi som är engagerade i Centerpartiet accepterar inte neddragningar inom den nära sjukvården i glesbygdskommunerna. Vi kommer att fortsätta slåss på alla sätt för att motarbeta den här utvecklingen. Landstingepolitikerna från oss jobbar hårt med frågorna och vi försöker på alla sätt att lyfta frågan allt högre upp.

Centraliseringarna av sjukvården i norra Sverige måste avbrytas och ersättas med politik som utgår från nära och tillgänglig sjukvård i hela regionen. Den politik som vi fört fram i valrörelsen men som då inte fick majjoriteten att rösta på oss. Nästa val hoppas vi att medborgarna ser att den socialistiska politiken inte fungerar .

Neddragningar av läkarjourer, vårdplatser och annan verksamhet utarmar den framgångsrika ”glesbygdsmodellen” och försvårar rekryteringen av allmänläkare till glesbygden. Behovet av väl fungerande närsjukvård är än mer vikitg i ett så geografiskt stora län som Norrbotten och Västerbotten. Storuman har jobbat framgångsrikt med glesbygdsmedicin och där fått medborgarna att se alla de fördelar som den för med sig. Varför inte sprida den tekniken vidare med kraft och utveckla den? Där ligger framtidens vård på landsbygd.
 
Det är mycket tveksamt vilka ekonomiska besparingar neddragningarna i realiteten leder till. Har akutbilen i Åsele blivit en besparing? Knappast.
 
Utarmningen av sjukvården i inlandet hotar välfärden då tillväxt hindras då service utarmas.
 

2 kommentarer

  1. Anita Johansson

    För fram kraven till regeringen om att tillföra landstingen i norra Sverige ekonomiska förutsättningar för en stabil och hållbar sjukvård. Det är väldigt tyst om vilka förslag alliansens företrädare har för att klara underskotten i landstinget utan att göra besparingar i form av indragningar.Det har succesivt gått bakåt i Sverige sedan Alliansen tillträdde i regeringsställning, och inte bara inom landstingen utan även inom kommunerna.
    Nej Maria, för fram dina synpunkter och dina krav till dina regeringsföreträdare, du har ju god kontakt, eller hur?

  2. Maria Kristoffersson

    Anita, hör har du helt fel! Landstinget har fått mer pengar under Alliansen än vad de fick tidigare. Det finns solklara förslag från Alliansen i Landstinget som att spara i Umeå.

    Det är Socialdemokraterna som rasera ekonomin i Landstingen både i Norr och Västerbotten. det är Landstingen som prioriterar hur vård ska fungera i vårt län, inte regeringen. så det går inte att skylla på några andra än Socialdemokraterna. .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.