Lägga ner skolor – en hjärtefråga

Inom skolans värld så ska det även där sparas, minskas kostnader och anpassas till hur verkligheten ser ut. I måndags fick vi veta att det måste sparas in många miljoner redan i år då prognosen visar att det går åt mer pengar än vad kultur och utbildningsnämnden har.

Några saker som vi pratade kring är att antalet elever som sökt till Malgomajskolan har ökat men många lämnar så antalet elever kommer att bli konstant.   Ett antal ärare går i pension och ett antal skolskjutar försvinner då de inte längre finns några barn ute i byarna.

Det tuffa blocket i besparingar som S presenterade i måndags är att göra småbarnskola i byarna. Här blir det het politik! I förslaget pekar  S på skolorna i Nästansjö och Latikberg. Inga förslag finns på grundskolan inne i tätorten. Vi i Alliansen utredde detta för ett par år sedan och såg då att det inte ger den besparing som man tror men man förlorar dess mer.

Centerpartiet tror verkligen inte på att lägga ner skolorna i byarna vi ser hellre en utlokalisering till byarna från tätorten.

Då man tittar på kvalitet så vet vi att byskolorna har bättre resultat i jämförelse med den stora Volgsjö skola. Även friskolan Strandskolan har bättre resultat.

Det gör att vi tror att barn mår bättre och når bättre resultat  i mindre skolor och i mindre enheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.