Europas Batteri

I Norge har stortinget slagit fast att vattenkraften är en "nationell resurs med stark lokal tillhörighet". Det betyder att alla partier är överens om att vattenkraftskommunerna har rätt till återbäring. Totalt ersätts norska kommuner med ca 6,5 mdr norska kronor varje år. Det här är något som vi tittar med nyfikenhet på, skulle det vara möjligt för Sverige? Som ett sätt att säkra tillväxt, välfärd och service?

 
Ersättningen till kommuner och fylken är indelade såhär:
1.       Naturresursskatt –  1,1 öre/Kwh till kommunerna och 0,2 öre/Kwh till länen
2.       Egendomsskatt Upp till 0,7 % – Kommunal skatt som kommunerna själva beslutar om.
3.       Koncessionsavgifter -Avgift för kraftstationer som avsätts till fond vars avkastning nyttjas till främjandeinsatser för näringslivsutveckling.
4.       Koncessionskraft – Alla kraftkommuner har rätt att köpa el till självkostnad.
 
Det har varit en politisk mobilisering i Norge. Riksdagsledamöter har drivit på och föreningen för vattenkraftskommunerna i Norge har utbildat sig för att klara av det formella och juridiska. Det har funnits en tydlig och stark politisk press för att detta ska fungera.
 
I den Norska statsbudgeten skrivs riktlinjerna ner för hur fördelningen ska se ut och vilka maxgränser som ska finnas.  169 av 430 kommuner är medlemmar vilket motsvarar 3 9 % av Norges kommuner. Invånarantalet i medlemskommunerna uppgår till ca 800 000 vilket motsvarar 17 % av landets totala invånarantal. Medlemskommunerna utgör 63 % av Norges areal.
 
De lyfter fram att det lokala samhället ska involveras i vattenkraft då det är det lokala som berörs av regleringar av vattendrag. Höga vattenstånd, eller låga, fiskets påverkan och erosioner är några av de problem som lokalbefolkningen ska hantera. I Norge kommer en stark utbyggnad att ske av vattenkraften då det är många gamla anläggningar. Här ska det förhandlas fram nya system för att få den lokala förankringen och fördelning av vinsterna. Norska kommuner är små administrationer och därför är föreningen så viktig för att förhandla och driva på frågor om vattenkraft, som inte den lilla enskilda kommunen orkar dra.
 
I Sverige måste vi se över de regelsystem som vi har för vår vattenkraft då det även i Sverige kommer att byggas ut och till befintliga anläggningar. Där har politiken ett viktigt ansvar.

En kommentar

  1. Tommy Streling

    Maria, anser du att Vilhelmina kommun bör bli medlem i föreningen Sveriges vattenkraftkommuner?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.