Vad har du på gaffeln?

Vill du äta ekologiskt naturkött från Brasilien eller vill du hellre äta närproducerat kött från Laxbäcken när du själv får välja?

Socialdemokraternas nya policy om ekologisk mat innebär att den svenska landsbygden kommer att utarmas, växa igen och att maten kommer att bli dyrare. Det ekologiskt odlade naturköttet i Brasilien med det lägsta priset är inte det smartast alternativet att servera i skolorna i Västerbotten. Jag tycker att offentliga upphandlande enheter som kommuner istället för krav på ekologiskt odlat ska ställa krav på att maten är närproducerad, korta transporter och att produktionen skett under stränga miljö- och djurskyddsregler. Då hamnar vi rätt för att både öka möjligheterna att leva och bo på landsbygden, tillväxt och ökad kvalité för den mat som serveras i skolor och inom äldreomsorgen.
 
När kommuner idag köper in mat kan man välja olika vägar. Antingen välja ekologiskt producerat utan handelsgödsel och kemiska medel, eller miljövänligt närproducerat med korta transporter, eller ej ekologisk importerad mat producerad på åkrar långt bort med sämre djurskydd och högre transportkostnader. Idag är det tredje alternativet som står för hälften av det vi konsumerar i Sverige. Här har regeringen ställt krav på att offentliga upphandlare som kommuner ska köpa minst 25% ekologiska livsmedel.
 
En färsk rapport från Agrifood visar att kommunernas ekologiska matupphandling främst handlar om mjölk, kaffe och bananer som är ca 30 % dyrare än andra alternativ. Skulle man köpa in även kött, potatis och grönsaker ekologiskt skulle det kunna 60 % dyrare. Många kommuner stoltserar idag med höga ekomatsmål, men berättar då inte att det främst är importerad mat.
 
Som du förstår så fungerar inte detta och någonting måste göras för att nå det vi vill nå, bättre mat som inte transporterats runt jorden samtidigt som vi vill få fler starka och livskraftiga jordbruk och fler företag på landsbygden. Jag tycker att de krav som ska ställas är att maten ska vara lokalproducerad så långt det bara går och utifrån de stränga miljö- och djurskyddsregler som vi har i Sverige.
 
Socialdemokraterna kräver att den ekologiska produktionen ska fördubblas genom ökade stöd. Det skulle betyda att det skulle produceras mindre på Sveriges landsbygd, bli färre jordbruk, färre jobb och kraftigt ökade kostnader för maten i kommunerna. Hurdå tänker du då. Jo eftersom den billigare importerade ekologiska maten skulle vara den som uppfyllde kriterierna och även skulle vara billigast.
 
Jag skulle vilja att Socialdemokraterna lade in fler parametrar när de lägger sina förslag som hur jobb skapas i Sverige, hur vi får en levande landsbygd och hur vi håller våra landskap öppna.

En kommentar

  1. Christine Svensson

    Ja men Maria. Det krävs ju också att vår regering förstår och uppmuntrar till att vi ska ha ett jordbruk i Sverige. Det är väl bedrövligt att vi ska behöva köpa exv.ost från Ungern. Men om vi inte i Sverige satsar på jordbruket hur ska vi då kunna köpa så lokalproducerat som möjligt? Och ….. För att inte tala om de öppna landskap vi alla vill ha.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.