Hur är det ställt med demokratin?

Lennart Holmlund skriver i sin blogg om det Regionfullmäktige som är idag i Skellefteå. Jag är ledamot vald av kommunfullmäktige i Vilhelmina, en av två platser.

Det Holmlund vänder sig emot är att små kommuner har för många representanter i detta fullmäktige. Han anser att den täta staden ska ha mer att säga till om och ha fler ledamöter. Om hans resonemang skulle gälla så skulle Umeå stad ha dryga 50 % av ledamöterna, Skellefteå ca 30 % och 10 % till Lycksele och 10 % till övriga länets geografi. Det skulle betyda att städernas intressen skulle styra hela länets utvecklingspolitik.

Region Västerbotten är det regionala utvecklings och tillväxtorganet så frågan är om Holmlund tror att utvecklingen i länet händer i Umeå? Sanningen är tillväxten och bruttoregionaprodukten skapas ute i länet i basnäringarna, turism, skog, gruvnäringarna och i små innovativa företag. Umeås storhet i befolkning är främst finanserat av offentliga instanser som universitet och sjukhus. Umeå har få företag i jämförelse med andra städer i samma storlek.
 
Det betyder att Umeå främst är finansierat av skattepengar från människor som jobbar i företag ute i länet.
 
Det Holmlund förespråkar leder till brist på demokrati, där medborgare ute i länet skulle uppleva en  känsla av maktlöshet och brist på inflytande. Det Holmlund förespråkar skulle leda till skendemokrati, ett odemokratiskt system med demokratisk ytbeläggning! Där staden skulle styra utifrån sin storhet där medborgarnas inflytande och de genuina demokratiska processerna skulle sidsteppas.

3 kommentarer

  1. Gunilla Jansson

    Bra skrivet Maria. Du har så rätt i att han tror att allt handlar om Umeå. Men nu så börjar det gå upp för oss i inlandet att vi måste sätta ner klacken!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.