Pris till konstnär från Lomsjökollektivet!

Mats Kaldeborg fick på senaste regionfullmäktige i Skellefteå ett kulturstipendium av region Västerbotten. Han flyttade upp från södra Sverige till en Åseles små byar tillsammans med andra konstnärer i början av 80 talet. En ”gröna vågare” som man kallade dem då. De hyrde in sig i den gamla byskolan och startade ett konstnärskooperativ. Jag har sett tidningsurklipp från gamla tidningar hos min svärson som berättar om de unga i byn. Hans föräldrar ingick i detta kooperativ.

Mats är idag en erkänd konstnär i länet och driver även idag konstnärssamarbeten där samarbeten mellan olika konstnärer.
Även idag finns det dagens ”gröna vågare” som flyttar ut på landsbygden för att skapa sin framtid, utgå från det man vill med sitt liv och göra det man är bra på. För vissa går det bra och andra får gå vidare till nya försörjningsalternativ, att leva på kultur och konst är svårt!
 
Även två systrar som jobbar med teater för barn och unga i Tärnaby fick pris, liksom Skogsmuseet i Lycksele och tre unga dansare.  Det är så himla kul att se att det kan fungera, att man kan få utveckla det man är bra på och drivs av även inom kultur och konst i vårt län. Stipendierna är viktiga att lyfta fram så att unga ser att man kan om man verkligen vill!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.