PPPPengar…

Sverige och Norrland har tre utmaningar, demografin, klimatet och globalisering. För att hantera dessa tre långsiktigt så måste vi jobba på flera olika sätt. Det viktigaste som jag ser är att få fram fler hållbara, långsiktiga företag och att företag växer för att skapa fler jobb och för att finansiera välfärden. Den utarmning av välfärden vi ser i vår del av landet har att göra med hur kommuner och landsting prioriterar och hur bra företagen går, företagen som skapar skattemedel till kommunerna och till landstingen.

Centerpartiet har jobbat hårt för att Sverige ska vara ett av världens bästa länder att starta, driva och utveckla företag i. Det är ju bara så vi kan hantera välfärden, möta globalisering och den ökande internationella konkurrensen.
 
Det är därför så skönt att en viktig del kommer att komma på plats i höst, utjämningssystemet där kommunerna tillsammans ska dela på kakan. Idag får norrlandskommunerna en allt för liten del och Stockholmskommnerna är vinnare.
 
Sverige har redan ett mycket bra företags- och innovationsklimat enligt internationella jämförelser där vi i länet även satsar en del via Region Västerbotten för att få fram fler innovativa idéer. I och med globaliseringen så har företag allt tuffare konkurrens där ett bra näringsklimat är en viktig grund. Ett bra näringslivsklimat underlättar och ökar intresset för att starta eget, men också för att fortsätta driva och fortsätta utveckla företag. Kommunerna har ett viktigt arbete för att få fler att vilja driva företag och utveckla sina företag. Utbildningssystem, forskning och innovationer måste vara starka och ha målet, att få fram fler företag, framför sig för att vi ska klara både välfärd och global konkurrens.
 
Vad har då regeringen gjort för att klara av utmaningarna?
 
Det här redovisas nu i dagarna från regeringen: ”Vi har gjort det mer lönsamt att driva och starta företag genom sänkt inkomstskatt och bolagsskatt, sänkta socialavgifter och ändrade 3:12 regler. Men också genom skattelättnader för husarbete (rut och rot) och sänkt moms för restaurang- och cateringtjänster. Genom sänkta krav på aktiekapital och förlängd redovisningsperiod för moms har vi förenklat företagarnas vardag. Genom slopad förmögenhetsskatt har vi hjälpt till att stärka kapitalförsörjningen.
 
Vi har också sänkt trösklarna till företagande för dem som ännu inte vågat ta steget, bland annat genom särskilda program för att främja kvinnors, invandrares respektive ungas företagande och genom riktade insatser för att främja turism, vård och omsorg. Vi har öppnat upp nya marknader för nya företag genom en mer effektiv konkurrenslag, ett slopat apoteksmonopol och en ny lag om valfrihetssystem vilket öppnar nya möjligheter för den som driver eller som planerar att starta en verksamhet inom service, vård eller omsorg. Det leder till mer valfrihet, ett större utbud och bättre tillgänglighet för Sveriges invånare. Ett annat resultat av det är att allt fler kvinnor startar och utvecklar företag.
 
Näringslivet måste också ha tillgång till god kompetens. Därför stärker vi nu utbildningsväsendet på alla nivåer, för att nå högre kunskapsresultat. För konkurrenskraft på längre sikt är det också nödvändigt med excellent forskning och utveckling. Därför har regeringen gjort en historiskt stor ökning av anslagen till forskning och utveckling. Regeringen har också skapat särskilda satsningar på strategiska forskningsområden inom bland annat medicin och teknik, områden som är av stor betydelse för det svenska näringslivet.”
 
Men det är inte nog med det som gjorts. Arbetet kommer inte att någonsin bli klart utan nya insatser och satsningar måste till. Några av de satsningar som jag vet kommer är att det i höst ska presenteras en ny nationell innovationsstrategi och en forsknings- och innovationsproposition, en ny satsning på infrastruktur och system för att få fram riskvilligt kapital och för forskning och utveckling.
 
Vi håller även på att ta framfler  särskilda Norrlandsinsatser än de vi redan presenterat, så det kommer mera….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.