Antipluggkultur skapas av en manlig dominans!?

 

 
 
Sveriges kommuner och landsting har tagit fram verktyg för att förbättra välfärden, dvs för kommuner att ta till sig för att bli bättre. Ja fick lära mig mer om det i ett seminarium i veckan. Detta då Vilhelmina under min tid som kommunalråd undertecknade en överenskommelse på Europeisk nivå att kommunen skulle jobba med jämställdhet som ett sätt att utveckla sin del av Europa.  I seminariet gick forskare igenom att unga ”drar” från kommuner och orter som formas utifrån en manlig norm.
 
Unga lämnar orter och kommuner där de inte känner frihet att forma sina liv utifrån vad de vill och där de upplever hinder i form av normer och attityder. OOPS!!! Tänker ja då och reflekterar över vilka maktordningar min egen hemkommun uppvisar och vilken framtid vi har att hantera om detta inte ändras. Men det blir värre.
 
Forskningen lyfter även upp att ”antipluggkultur” skapas och återskapas i samhällen med manlig könsmaktsordning!! Det betyder i ett samhälle där det manliga är norm och det kvinnliga är underordnat. Tex att det män tycker om prioriteras, att höga tjänster besitts av män, få kvinnor syns i det offentliga ljuset i positiv bemärkelse, får kvinnliga förebilder, där män beslutar och har makt och att killars intressen prioriteras och går före tjejers.
 
HJÄLP!!! Tänker återigen på min egen kommun och dess skolresultat men även på andra små landsbygdskommuner och stadsnära förortskommuner som har samma problematik eller industriorter där den manliga normen är den som råder.
 
Vid ett annat seminarium sägs det att orter där konstnärer och bögar vill bo där sker det utveckling. Än en gång får jag lätt panik då jag tänker på hur många homosexuella som känt sig tvingade att lämna min hemkommun. Turligt nog verkar det ha blivit bättre då fler och fler vågar leva som den de är.
 
Samma dag var jag på ett seminarium där Kairos Futures pratade om 2030, där de lyfter fram att Sveriges medborgare måste höja sin kompetensnivå för att Sverige som land ska kunna stå upp mot internationell konkurrens.
 
Vi har en gedigen läxa att göra om vi ska ta oss an de här utmaningarna och åtgärda dem, det går och verktygen finns bland annat hos SKL. Alternativet är att inte låtsas som om det inte finns nån könsmaktsordning i våra samhällen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.