Lyx idag är att hinna leva och uppleva, inte att producera!

Sammanfattning av Ideseminariet som vi i Idéprogramgruppen höll under Almedalsveckan. Flera tänkare och mediagurus diskuterade om det finns några idéer i politiken idag. Försöker fånga det som griper mig.

De som kan tala så att det rör sig in i hjärtat på människor når fram men man kan inte säga en sak och agera utifrån något annat som Jimmie  Åkesson som säger att det behövs ett varmare Sverige, men i nästa fras exkluderar invandrare från detta varma.
Det är bra att få in folks engagemang i det politiska arbetet. Vi måste få fram det attraktiva i debatten, det som lockar och inte skrämmer. Ingen vill köpa ”paketlösningar” idag varken politiskt eller inom kyrkan, man vill välja det som passar mig som individ och inte ”allt i ett paketet”.
Vi har lite skyddad verkstad politiskt idag där vi inte pratar om de stora problemen. Folk röstar inte klassiskt idag, alla väljare byter och i Europa så är det bara 5 % av väljarna återkommer de övriga får man övertyga. Vänster och höger umgås allt mer och likformningen mellan partierna ökar. Det blir svårare att särskilja det som skiljer partierna åt. Förr var det socioekonomiska skillnader idag är det etik, etnicitet, sexualitet, kyrka och andra särskiljande åsikter.
Hur skapar vi en mångkulturell värld och ett bättre samhälle, mångkulturen går inte att hålla emot.
Politiken är så uppfylld av sin egen produkt, man borde ta fasta på tiden man lever i. Vi går från få företag med många anställda till många små företag som har få anställda, många fler är företagare och fler som jobbar med det man brinner för.
Men det sociala kapitalet måste få större ansvar för samhället. Ett helt Sverige med alla delar som fungerar är viktigt för vårt land både staden och landsbygden.
Idédebatten är idag rätt så mager men idéerna idag är bättre än idéerna förr. Individualismens utveckling har ökat snabbt från 60 talet och framåt men har planat ut och minskar nu igen. De unga tar större ansvar för det allmänna.
Det kommer att bli lättare att utbilda sig via nätet i framtiden och man kommer att lära sig det man har nytta av då man formerar sina liv som egenföretagare och inte som anställda i framtiden. Stor frihet och slumpmässighet kommer att skapa nya sätt att både producera och leva.
Sverige är ortfarande ett folkrörelseland och fortfarande ett socialt land där sociala media är en förlängning av folkrörelsen. Centerpartiet uppfattas som landsbygdens frihetsrörelse. Inom blocken är det viktigt att visa på olikheter och profilfrågor. Debatt, frihet och flerspårighet.
Människor röstar på människor, man vill stötta platta hierarkier där man vill känna att de man väljer har högt i tak, att man får tycka olika och att man får utveckla sig. Hierarkier är inte längre aktuella. Medskaparna ska ha direkt dialog med makthavare, partier som bygger upp personliga relationer på lika villkor och inte partier som håller kvar vid en gammal hierarki kommer att lyckas.
Tillväxtfanatismen och rädslan för det okända är en fara för Europa. Vilka idéer ser vi då? Jo att vi behöver se ljuset, framtidens idéer som skapar passion att ta del och vidga det här samhället. Vem bygger upp ljuset och rymden, en så rymlig vision att många ryms.
Lokalsamhället med en gemenskap där alla behövs där vi har naturresurspengar, pengar från arbete och sociala pengar som inte går att växla mot varandra men ha samma värde.
Alla vet att vi måste leva annorlunda, hållbart, men ingen vågar säga det! Vi måste utgå från det verkliga, de principiella motsättningarna och de konkreta problem som vi har i vardagen. Det ligger ett enormt kapital utanför städerna där vi måste kunna mäta vad som ger värden..
Så många sanningar sagda på så kort tid….Måste tänka! Och imorgon är det Centerpartiets dag, hela dagen!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.