Socialdemokraterna – när trogna blir vandrare.

Fick igår lära mig om vart  väljare vandrar inom oppositionen.

Vid Håkan Juholts tid så lämnade många S. När Löfven kom så kom fler väljare till än de som tidigare lämnat. 14 % av de som lämnade satte sig i soffan, 5 % till V, 4% till Mp, 3 % till alliansen, 2 % till Sd. Men när Löfven kom så reste sig 10% ur soffan och gick tillbaka till partiet liksom de som gått till oppositionskamraterna.

Socialdemokraterna har dominerat media under våren. De har 50 % av publiciteten , Mp och V 25 % och Alliansen har en fjärdedel. En tydlig övervikt för oppositionen i media alltså. Jobbfrågan och arbetslösheten har S mest synlighet, 14 % av utrymmet har de själva tagit initiativ till.  Trogna S väljarna tycker att jobbfrågan är prio 1.
Mp kör en klok linje maktpolitiskt då de öppnar upp för att spräcka blockpolitiken. Kd riskerar att åka ut och det politiska landskapet kan se helt annorlunda ut efter nästa val.
Den rödgröna alliansen är begravd för tid och evighet och är inget regeringsalternativ. De som samlad opposition skulle slå regeringen idag och samlar sig nu i enskilda frågor men de är inget samlat alternativ idag.
Regeringsduglighet som kollektiv kommer dock inte att vara en fråga som väljare funderar på, väljare går på magkänsla och utifrån frågor som berör. Alliansens andra mandatperiod gör att partier positionerar sig. Väljare sa nej till ett rödrönt alternativ 2010 och sa nej, det behövs ett bättre erbjudande för att väljare ska välja dem.
Statsministeralternativet är väldigt viktigt och bilden av statsledare avgör mer än vi tror. Matchen mellan Löfven och Reinfelt kommer att vara avgörande och då blir det spännande att se hur Mp då agerar.
Skolan kommer att bli en av de viktigaste valfrågorna. Skolfrågorna tar inte så stor plats idag i media men de kommer att växa. Utrymmet i media kommer att ges till de som lyfter skolfrågorna.
Retoriker och folkförförare får höga siffror men behöver utförare för att nå resultat. Fridolin förför men Romson utför. Sjösteth förför men har ingen som utför och Löfven är en som utför men är ingen förförare.  Det som avgör val är mer vem som gör bort sig, vem som gör fel än vem som gör rätt.
Partiledare som avgår blir oftast mer populära då det blir friare, alla utom Juholt.
Så slutsatsen borde bli att partier borde ledas av avgångna partiledare, alla utom S.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.