Skakar loss krafter!

Under min semester fick jag ett sms som handlade om att Vattenfall sökt om att få byta ut kärnkraftsreaktorer. Inte det första jag förväntat mig och märkligt då både Tyskland och Japan avvecklar sin kärnkraft och går stick i stäv med en framväxande opinion som vill ha mer förnyelsebart. Vårt grannland Finland har fått känna på hur dyrt det blir och att det är svårt att räkna hem investeringar i kärnkraft då försäkringar för att hantera eventuella kärnkraftsolyckor måste in i budgeten. Ni kommer väl ihåg Fukoshima?

När vi kom överens om energin i regeringen så beslutades att vi inte ska subventionera ny kärnkraft med skattepengar. Om Vattenfall nu menar allvar och vill gå vidare med de planer man presenterar så ser komm det att bli både en dyr och en ekonomiskt riskabel affär.

Man kan ju undra vilka utvärderingar Vattenfall har som visar att kärnkraft kan bära sina egna kostnader?

Centerpartiet ser kärnkraften som en energipolitisk parantes. Det är inte en långsiktigt hållbar energikälla, och vi tror att den kommer att bli utkonkurrerad av förnyelsebar energi på sikt. Inte minst de senaste årens utveckling av det förnyelsebara pekar mot detta. Vattenfall, om de skulle vilja gå vidare med detta, går rätt emot en global trend.

En extra eftertanke om investeringar i kärnkraft borde den jordbävning mellan Sverige och Danmark som skakade loss i söndagsnatt ge. Få se, vad var det som hände i Fukoshima?..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.