Integritet, Gläntan och företagande!

De senaste veckorna har min mobil gått varm av samtal från medborgare som undrat över främst tre saker; stängningen av Gläntan som är en avdelning på Åsbacka, hur kommunen fördelar sina köp från företag i kommunen och om Det är lagligt att som kommunalråd att utelämna i offentliga blöoggar vilka som sökt jobb i kommunen och vilka löner de begärt.

Det verkar som om detta är de tre samtalsämnena som varit hetast nu när människor kommer tillbaka från sina semestrar i vår kommun.

Och vad svarar man då? Då det gäller Gläntan så har vi i oppositionen protesterat för döva öron. Jag rekommenderar de som tycker det är ett huvudlöst förslag att dra in där behoven är som störst måste kontakta Socialnämnämndens ordförande eller sitt fack om det hanlar om arbetsmiljö.

Då det gäller hur kommunen köper lokalt så ska kommunen upphandla enligt lag på ett sätt som ger rättvisa köp för skattepengar så de som undrar varför så få företag får uppdrag måste fråga nuvarande majoritet hur det går till.

Sista frågan hade jag inget svar på, jag vet inte vilka lagar som finns men kan tycka att den personliga integriteten ska värnas i alla lägen. Om man ska följa likställighetsprincipen som ska gälla för alla kommunala medborgare enligt kommunallagen så ska alla medborgare behandlas lika. Så om nu kommunalrådet berättar om en person som sökt jobb och begärt en lön så borde han enligt denna princip berätta om alla medborgares jobbsökande, eller? Är det någon som vet vad som gäller i ett sånt här fall?

Många av de som ringer vill peppa och påtala vikten av en opposition. Så vill människor förändra hoppas jag att de engagerar sig i politiken. Det är ju bara där det verkligen går att förändra.

Studuoeförbundet Vuxenskolan kommer att arrangera Politikskolor i höst för människor som är nyfikna på politik. Det är en skola för alla, ingen partibundenhet. Så du som är nyfiken kan vara med på en sådan utbildning och känna dig för. Kanske är det väligt många som vill vara med och förändra och driva på framtidsfrågor? Jag hoppas det!

5 kommentarer

  1. Max Fredriksson

    Du ställde frågan vad som gäller i dessa fall och jag svarade. Om jag skulle ha åsikter om hur Åke formulerar sig eller vad han skriver så talar jag om det för honom öga mot öga.

  2. Christine Svensson

    Det Max skriver att det är offentlig handling vilka som söker jobb inom kommunen, stämmer inte riktigt tycker jag. I varje fall efterlevs det inte. Om jag söker en tjänst/jobb själv är det knappt man får reda på vem som fått tjänsten, alltså om man inte fått den själv. Eller är det skillnad på om det är vilka som sökt eller vem som fick….
    Max som är revisor borde kunna svara på det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.