Etiska regler på bloggen

När man som jag har bloggat många år så måste man någonstans sätta sina egna etiska riktlinjer för sin blogg. Det gjorde jag när det var som flest påhopp och negativa inlägg efter valfullmäktige 2010.

I början släppte jag in alla kommentarer men till slut bestämde jag mig för att inte göra det då jag upptäckte att även jag började bli elak och inte särskilt positiv.

I sommras på Almedalen gav sig Ulvskog på Lööf i en twitter på hur hon agerade och hur hon såg ut.  När jag där och då lyssnade till Löfven som då tog tydligt avstånd från Ulvskog och sa att det var ”respektlöst” av henne och inte hörde hemma i politiken. Han sa att i politiken ska man agera utifrån sakfrågor och vara respektfull. Bra, så ska det vara och så vill jag vara om än jag inte lyckas alltjämt. 

Jag har i mina egna etiska regler bestämt att jag inte lägger  ut negativa kommentarer från personer som är anonyma, jag lägger inte heller ut kommentarer som är elaka eller innehåller påhopp. 

Jag har i min egen regelbok följande regler:

inte lägga ut negativa kommentarer från personer som är anonyma
Inte lägga ut kommentarer som är elaka eller innehåller påhopp
Inga kommentarer som innehåller känsliga uppgifter om enskilda personer,
upplevs som diskriminerande, stötande eller kränkande
Inte lägga ut kommentarer som innebär brott mot upphovsrättsskydd, tystnadsplikt, etiska eller moraliska normer, eller som uppmanar till brottslig handling

Så när Max skriver i sin blogg att jag inte lägger ut kommentarer från socialdemokrater så har dessa fallit under det ovan nämnda. De flesta kommentarer jag tar bort är elaka och anonyma.
Det är väldigt sällan jag inte lägger ut en kommentar som har ett namn som underskrift.

4 kommentarer

  1. Eva Ahlberg

    Jag tycker att det är ett viktigt etiskt riktmärke att inte lägga ut på bloggen anonyma kommentarer med osakliga påhopp. Marias regelbok bör inspirera till efterlevnad.

  2. Leif Danielsson

    Maria, ditt sista påstående är tveksamt. Jag skriver alltid ut mitt namn, men i stort sett allt jag skriver refucerar du.
    Det kan inte bero på mitt språkbruk, för jag anser mig kunna uttrycka mig väl i skrift, så det måste bero på någonting annat.
    Det enda jag kan se är att du inte tål min kritik av ditt uppdrag som kommunalråd, som jag anser var allt annat än lyckat. Varje gång du kritiserar S politik, tycker jag att du kastar sten i glashus.
    Det skall bli intressant att se om du tvingas ta med detta inlägg för att bekräfta ditt eget påstående om att du väldigt sällan inte lägger ut en kommentar som har ett namn som underskrift.

  3. Maria Kristoffersson

    Hej Leif. Jag vet inte om du finns eller vem du är. Jag har många som kommenterar i olika namn fast det är en och samma person. Vem ær du? Är du på riktigt eller är du någon som skriver anonymt?

  4. Stefan Olofsson

    Hej Maria,

    Först, dina riktmärken för att lägga ut kommentarer är vettiga.

    Ett exempel som jag kan nämna när det inte fungerade, var en kommentar som jag hade till Lennart Holmlund, angående hans utspel, om vi nu kan kalla det för det, om ”hot mot demokratin”, i samband med att ”rösta om småsaker”. Du vet säkert vad jag avser.

    I samband med detta ”utspel” gav jag en förklaring till att folkomröstningar inte kunde vara ett hot mot demokratin, utan tvärtom. Att få rösta är en medborgerlig rättighet.
    Nu var Holmlunds förklaring att den fråga som låg på bordet inte var av den digniteteten att man skulle ägna sig åt röstning. Motivet var att detta skulle kunna leda till att demokratin hotades.

    För att göra en lång historia kort, så förklarade jag att jag förstod principen, att i alla frågor kan man ej ägna sig åt röstning, men i det enskilda fallet, som Lennart avsåg, kan det ju knappast ”hota demokratin” som han påpekade.

    Poängen är att Lennart inte valde att ta med mitt inlägg och hade han följt dina riktlinjer så hade det definitivt kommit med på bloggen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.