Löfven och Ådalen 31

I helgen lyssnade jag till Stefan Löfven, som en av årets Sommarpratare i Sommar i P1. En sympatisk man som berättade om sitt liv och sin uppväxt. Det är lätt att tycka om den trygga Norrlänningen som uttrycker att i politiken ska man ha respekt för andras åsikter och andras synsätt. En nyhet för mig var att hans biologiska mamma varit granne med min moster Ruth.  Oj, vad jag tyckte det lät tjusigt med adressen, Huvudskärsvägen i Johanneshov, när vi skrev julkort.

Det jag förbryllades över i hans sommarprat var hur viktiga erfarenheter han hade från sin uppväxt var. Han återkom till Ådalen 31 som en av de händelser som format hans politiska intresse mest likväl som han återberättade flera episoder som även min svärfar Tore återkom till när han förklarat sina politiska ställningstaganden. Grunden var arbetarrörelsens erfarenheter under 30 talet, ”man ska inte behöva stå med mössan i hand inför överheten”. Att svärfar som är född på 20 talet resonerar så likt den som leder det Socialdemokratiska partiet idag, i modern tid, var lite oväntat då det skiljer så många år i ålder mellan dessa två män.
 
Personer som tillhör samma generation formas utifrån det de upplever i sin uppväxt och blir danade av gemensamma erfarenheter som ofta handlar om det som är aktuellt just då. Det handlar även om mänskliga behov som fysisk säkerhet, materiella omständigheter, tillväxt eller händelser som gett intryck, som Ådalen 31. Det finns ett institut som jobbar med värdegrundsfrågor, SOM-institutet, som har kartlagt svenska folkets värderingar under lång tid. De har kommit fram till att det inte är bara uppväxtåren som grundar djupa värderingar utan även att värderingarna blir allt mer lika ju äldre man blir. Alltså, att ens värderingar beror på vilken ålder man befinner sig i. SOM- institutet har sett att det framför allt är sextiotalist och sjuttiotalist generationerna som genomgått en snabb värderingsförskjutning som innebär att de har blivit mer lika sina föräldrar.
 
Så här är kanske förklaringen, Löfven har närmat sig sina föräldrar. Frågan är bara om det är där kraften finns för att möta dagens stora utmaningar som demografi, globalisering och klimatfrågor?

8 kommentarer

  1. Gunnar Andersson

    Jag är en sextitalist,Och min mor föddes på 20-talet i ett statarhem. Hennes erfarenheter gjorde att det var bondeförbundet som var den politiska motståndaren. under min uppväxt hade jag svårt att se faran med Fälldin och hans efterföljare .Nu med erfarenheten av ett Centerparti som ropar ”Fuck facket !”och tillsammans med sina allierade snart har tvingat löntagarna att stå med mössan i hand har jag betydligt mer förståelse för hennes åsikter. Min åsikt är att om ingen behöver stå med mössan i handen för att få det dom behöver så blir samhället bättre. Tror du motsatsen ?

  2. Maria Kristoffersson

    Centerpartiet och Socialdemokraterna ahr samma historia, ingen ska stå imed mössan i hand. Det var ju dräför båda dessa partiet startade, som en protest mot överheten. Jag håller inte med dig att löntagare fått det säme, tvärtom, det har blivit bättre på många sätt. Både i valfrihet coh öppenhet men även att de som får en lön får ut mer pengar att leva på. De senaste mandatperioderna har sk ”arbetare” fått mycket mer i plånboken. Det är först nu som en undersköternsa fått mer ut vid månadsslutet, den löneökningen har betytt mycket för väldigt många. Jag tror att ju fler som vill och vågar ta för sig och driva på sina egna ambitioner dess bättre för vårt samhälle. Ju fler som vill vara med och ta ansvar dess bättre och jag tror att vi alla behövs för att skapadet goda samhället.
    Det jag däremot är rädd för är det jag ser hos S, en längtan tillbaka och en tro på att gårdagens lösningar ska fungera på dagens problem. Jag tror det är förödande att länta tillbaka till industialismens tidevarv. Vi lever i ett helt annat samhälle idag i ett globalt sammanhang.

  3. Kristina Norman

    Dom som har arbete har fått några fler kronor i börsen genom minskade skatter…

    …men samtidigt så har a-kassan för många mer än fördubblats och styggelsen som kallas FAS 3 är om något en tillbakagång till att behöva ”stå med mössan i handen”. Sjukförsäkringen har försämrats och kan nu inte kallas nått annat än ett hån mot dom som drabbas. Dom som hamnar i dessa system förlorar allt och allt fler hamnar i socialbidragssystem (i bästa fall )och är i princip rättslösa. Fattigdomen breder ut sig och barnfattigdomen ökar drastiskt.
    Maria ! Människor som är sjuka och arbteslösa har inte fått det bättre. Deras barn har inte fått det bättre…
    Räknas inte det i din värld?

  4. Maria Kristoffersson

    I mer än fyrtio år var sjukfrånvaron i Sverige klart högre än i andra länder som liknar oss, utan att svenskarna var sjukare än andra. Det fanns väldigt konstiga och stora skillnader i sjukfrånvaro mellan olika delar av landet som visade att sjukförsäkringssystemet användes för att få ner arbetslöshetssiffrorna. Främst inför ett val. Jag minns själv från de år när jag jobbade på AMI/Arbetsförmedlingen hur order gick ut under valår att få bort människor ur statistiken för att hyfsa upp siffror för då regerande majoritet. Människor gick under i det här systemet och människor hamnade utanför samhället i en ond cirkel de inte själva kunde bryta.

    Den reform som gjordes var nödvändig om än det tyvärr fanns de som föll mellan stolarna i hanteringen. Idag är hälften så många är sjukskrivna hälften så länge, jämfört med när sjukskrivningarna var som högst och det måste väl ändå vara det som är målet för alla, att så många som möjligt ska vara med och bidra till välfärden?

    Men det betyder inte att det har varit en enkel resa eller att allt har blivit bra. Det är svårt att komma tillbaka till jobb för många. Imponerande många har lyckats, men det har varit tufft. Vi som har privilegiet att vara friska bör vara ödmjuka inför detta. Det har inte varit lätt och många missar har gjorts, det viktiga är ändå att det blivit betydligt fler som får känna att de är viktiga i vår samhälle att de har en roll. Sen är det viktigt att hålla fram att vården och rehabiliteringen msåte stärkas upp så att de som är sjukskrivna verkligen får hjälp att komma in i arbete utifrån sina förutsättningar så fort det går. Ingen ska lämnas åt sitt öde. Alla har rätten att försörja sin familj utifrån det man själv kan klara av. När det ändå inte går ska systemen fungera, det är väl allas mål?

  5. Kristina Norman

    Nu är det ju så att rapporterna visar att allt fler hamnar i socialbidragsberoende. Barnfattigdomen har ökat drastiskt sedan 2007
    Människor som utförsäkrats från både A-kassa och sjukförsäkring måste göra sig av med alla sina tillgångar om man hade några från början…
    Det här är en grupp människor som Alliansen gärna bortser ifrån, verkar det som …
    En grupp människor som ökar stadigt enl rapporterna. Det tyder inte på att alliansen och regeringen närmar sig målet att ”alla ska ha det bra”. Snarare motsatsen …

  6. Maria Kristoffersson

    Då det gäller barnfattigdom är det främst kommuner med många  invandrade familjer Som har hög barnfattigdom. I botten finns Malmö, Landskrona och Årjäng. Där riskerar cirka 4 av 10 barn att leva i fattigdom och det är ett stort misslyckande. Fler måste få ett jobb.

    Arbetslösheten har stått stilla om man jämför med samma tid ifjol. Det är fantastiskt att Sverige klarar den ekonomiska krisen i Europa så bra. Som jag ser det så är det ungdomars arbetslöshet som är ett stort problem. Att unga inte får jobb beror oftast på att de inte skaffat sig utbildning. Många har inte ens fullgoda betyg från grundskolan. Det är ett misslyckande att vårt skolsystemet inte ger alla unga den grund de behöver. 

  7. Kristina Norman

    Verkar som vi läser olika siffror…IGEN!!!
    Enkelt att skylla ungdomsarbetslösheten på ungdomarna själva och att dom inte ska ha fullfäljt sin utbildning. Det köper inte jag.
    NU startar arbetsförmedlingar för äldre … Fas 3are anställs istället för ungdomars sommarjobb och ungdomarna får hålla till godo med sk sol-avtal.
    Näää… Bättre kan du !
    🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.