Budgetpaket på födelsedagen

Nu börjar det läcka vad de olika partierna i regerinen prioriterar och argumenterar för i höstens budget. Ett givande och ett tagande som det alltid är när man är flera som ska komma överens. Det vi i Centerpartiets prioriterar är jobb till unga och satsningar som stärker hela landet som satsningar på grön energi och infrastruktur. Vi vill också förbättra villkoren för företagen.

Iår presenteras budgeten lägligt nog på min födelsedag då vi även ska ha invigning av vårt nya regionkontor i Umeå, en dag fylld mer tårta hoppas jag. På flera sätt.

Det jag vet kommer att lyftas fram i våra prioriteringar är fyra tårtbitar.

Att bygga ut yrkeshögskolan och stärka lärlingsutbildningen för att öka ungas möjligheter att skaffa sig ett jobb. Rusta ungdomar med låg utbildning är en mycket viktig del i det här, det är där det oftast brister när unga inte får jobb.

Vi vill åxå satsa mer på infrastruktur och rusta upp järnvägsnätet. Det är viktigt att vi har ett robust järnvägsnät för både arbetspendling och gods i hela landet. Det är väldigt viktigt för oss i norr där terminalern i Storuman som invigdes är en del i pusslet. Vi måste få få ut malmen ur gruvorna i Norrland likaväl som det ska fungera för den som arbetspendlar i städerna söderöver. Vi lyfter än en gång fram hur viktiga de små enskilda vägarna är, de som gör det möjligt att bo ute på landsbygd i små orter.

En av de viktigaste prioriteringarna är att vi vill se mer grön energi, det måste till fler alternativ och vi hoppas få se de försök som prövats i Norrland inom både universitet och företag få komma vidare i produktion. Vi behöver stöd till utveckling, innovation och kommersialisering på energiområdet där Umeå har många goda exempel som vi hoppas kommer vidare med hjälp av satsningen. 

Vi vill sänka avgifter och skatter främst för små företag ytterligare då vi tror att det är i de små företagen tillväxten kommer att ske och där basen för välfärden kan läggas. För att företag ska kunna låna och investera så vill vi införa skatteavdrag på riskkapital, sänka bolagsskatten och skjuta till mer resurser till innovationssatsningar.

Sen kanske det dyker upp något mer i paketen den här födelsedagen, vem vet??

2 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Grattis på födelsedagen!
    Intressant det som du skriver, men jag vill veta lite mer om vad orden betyder.
    Rusta ungdommar med låg utbildning: hur kommer det att gå till? Stärka lärlingsutbildningen: hur påverka företagen då? Rusta upp järnvägsnätet: konkret, vad behöver göras? Du vill sänka skatten på små företag, skatteavdrag på riskkapital samt sänka bolagsskatten. Vill du även sänka skatten för pensionärer i nivå med skatt på arbete?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.