Sjöstedt gillar Centerpartiets politik!

Jag blir glad över att fler partier lyfter hur viktig landsbygden är och att det krävs en stark landsbygdspolitik. Det jag gillar allra mest i det Jonas Sjöstedt för fram i VK häromdagen ( http://www.vk.se/685953/landsbygdssatsning-far-hela-landet-att-leva ) är de delar där de direkt kopierat Centerpartiets politik, det är kul att se att de gillar det vi driver.

Centerpartiet har i alla tider varit det parti som kämpat för landsbygden och dess frågor, men ofta har vi stått ensamma. Även nu i Alliansen så får vi slåss för att lyfta in de frågor som avgör hur livsvillkoren ska te sig på landsbygd. Den politik som lett till utarmningen av landsbygden är långvarig och Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har ett stort ansvar i detta likväl som Alliansregeringen idag måste agera för att vända denna lånvariga trend som skapat av en centraliseringspolitik.

När jag läser Jonas artikel så är jag på väg till Tällberg för att tillsammans med andra jobba fram det Idéprogram som Centerpartiet ska jobba utifrån de kommande mandatperioderna. Ett Idéprogram som bygger på tron på människan och att människor tillsammans skapar det goda samhället där landsbygden är i fokus. Vi fter tre områden; Hållbarhet, Tillväxt och Landsbygd.
 
Centerpartiet är ett decentralistiskt parti som i sin grund tycker att det offentliga ska ut från städerna. Här står de två stora partierna S och M i det andra hörnet, de vill centralisera och driva stordrift.
 
Mycket av det Jonas skriver kunde lika väl vara klippt ur Centerpartiets partiprogram och jag undrar om de inte lusläst det och kommit på att många av de förslag som vi fört fram är väldigt bra, så det tackar jag för. Det Jonas ändå för fram skapar bilden av ett krig mellan stad och land, och vad jag vet har aldrig krig lönat sig. Det handlar istället om samverkan mellan stad och land där vi i Centerpartiet jobbar mycket idag med bla Matlandet Sverige, Besöksmål Sverige och Skogslandet Sverige bland andra satsningar som valfrihetsreformen och lägre krogmoms. Det hänger ihop och handlar om att skapa förutsättningar för företag och människor att leva, verka och bo på landsbygd. Ju fler som besöker landsbygden ju fler kan bo och verka som företagare och ju mer pengar finns till välfärd.
 
Den utveckling vi ser idag i Storuman och Pajala är fantastisk, men motsäger det Jonas för fram. I dessa orter växer det men människor väljer ändå inte att flytta in. Det krävs attraktivitet och en lockelse för människor för att välja att bosätta sig på en ort, det räcker inte bara med ett jobb. Den bilden är sedan länge passerad men Jonas verkar tro att den fortfarande gäller. En längtan tillbaka till en lokaliseringspolitik kommer därför inte att fungera. Människor väljer idag var de vill bo och låter sig inte skyfflas runt av ett politiskt styrt arbetsmarknadsverk som det var under så många år i Sverige. Vi flytt in´t epoken varade länge under Socialdemokraternas era.
 
Det är väldigt bra att fler partier lyfter fram landsbygden men då måste de även inse att vi lever idag under andra förutsättningar där globalisering, klimat och urbanisering är de utmaningar vi har att hantera och för att klara av det så måste människor själva vilja välja landsbygd. Inte tvingas!

En kommentar

  1. Leif Danielsson

    Maria, problemet är ju att det du påstår att C står för när det gäller landsbygds-och glesbygdspolitik går stick i stäv med den politik C drivit hittills.
    De senaste 6 åren har ju C drivit i full orkanstyrka söderöver, till Stureplan.
    Dessutom måste det ha blivit ett allvarligt fel på rodret, för skutan har ju drivit någonting alldeles exeptionellt till höger.
    Om DU kan få C att förändra sin politik gör du det bra, men jag är ytterst tveksam…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.