Mobilitet, övergångar och demografi

Kunskapsökning och kompetens är oerhört viktigt för att stärka ett samhälle. Man får lättare ett jobb, mer roligt på jobbet, vidare nätverk, hälsosammare och mer stimulerande. Att utbilda sig från förskolan ända upp till äldreomsorgen genom livet är det som kommer allt mer. Det säger Karsten Magnusson vid regionförbudet i Jämtland vid en konferens i Trångsviken.

Unga som inte jobbar i högstadiet, slappar genom gymnasiet 0ch inte vidareutbildar sig på högre nivå kommer att bli överkörda genom livet, få sämre hälsa, lägre förståelse för andra, mer främlingsfientlig, lägre förståelse för vad som sker i andra delar av världen inte begripa sig på språk och nya situationer. Dessutom kommer de att tjäna mindre och få ett mindre rikt liv. Detta säger en utredning som Jämtlands regionförbund tagit fram.
De som begriper sig på vad man kan göra åt detta säger att vi måste alltså bli bättre på övergångar mellan utbildning och arbete. Öka mobiliteten, att bli mer geografiskt rörlig, språkkunskaper, självkänsla, kulturkompetens, anställningsbarhet. Öka innovationer och bli mer företagsamma.
De som varit ute och sett sig om och de som är nyinflyttade är de som satsar och utvecklar. De som stannat kvar de stannar även kvar och utvecklar inte i samma utsträckning, de väljer att stanna kvar i det som är i förvaltandet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.