Varannan person som föds idag kommer att bli 100 år.

Det säger Hans Dalgren när han pratar vid en konferens i Jämtland, han har varit aktiv Socialdemokrat med fokus på välfärdsfrågor . Han pratar om hur vi ska kunna hantera frågan om en allt större efterfrågan av välfärd samtidigt som tillgången på välfärd minskar. Han säger:

Utmaningarna är många med en äldre befolkning, ohälsosam livsstil, ökade krav på vård och ökade förväntningar på välfärden står på enda sidan och ökade kostnader, oklara prioriteringar inom vården, ökat utanförskap för invandrare, nya behandlingsmetoder och intressekonflikter mellan olika parter står på andra sidan.
Incitamenten borde vara att få ersättning för att människor håller sig friska. Men i Sverige får man ersättning per patient. I Sverige premieras besök på sjukhus och specialiserad vård inte på vårdcentraler. Man måste göra om där man mäter kvalité och inte volym. Man måste bli mer specialiserade på ett smalt område och bli effektiva, skapa kvalité och bli resurssnåla.
Om två år kickar den demografiska explosionen där skatten måste öka med ett snitt på 13 kr per 100 kr behövs för att klara välfärden. 2014 kan landstingen gå till val på att ka skatten men 2018 kan man inte det. 2014 kommer 25 % avbefolkningen att vara över 65 år. Idag är det 11 % av befolkningen som är över 65 år och inte längre bidrar till skattesystemet. Skattesystemen är inte designade för att vi skulle leva så länge som vi gör idag.
Frågan är hur medborgarna ska förstå hur det ser ut och inse att vi måste förändra för att hantera välfärden. Vem av oss vågar se verkligheten i vitögat?

En kommentar

  1. Patrik

    Hej. En liten undran. Jag trodde att de pengar som försvinner från min lön till pensionen är mina för att bekosta min pension och med andra ord inte statens. Dvs när staten tar skatt på pensionen så tillhör pensionärerna de som bidrar till skattesystemet! Om inte så skulle jag vilja förvalta mina pensionspengar helt själv.

    MvH

    Patrik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.