En by med elva länder

I veckan som gick invigdes det nya Servic centrat i den lilla Åselebyn Gafsele med pompa och ståt.

Byn har ca 300 invånare i sitt omland och består av människor från elva länder, har nio språk och tio föreningar. Hälften av byborna är företagare och inflyttningen sker från andra delar av världen. Det finns inga hus till salu och de som sålts har haft högre värde är husen inne i centralorten Åsele. Byn visar på initiativkraft, kreativitet, företagsanda och ett starkt socialt kapital.
De jobbar för att se till att det finns service i byn, en service som ska leva på lång sikt och inte bara under den tid det finns projektmedel. Det betyder att de tjänster de utför ska de ta betalt för av de som både gagnas av tjänsten och av de som har nytta av att tjänsten finns. Här kommer det att bli intressant att se hur de offentliga aktörerna som har en direkt nytta av en levande by ställer sig.
Vi ska vara glada över att vi fått ett sådant här bra exempel i vårt län. Jag vet att det redan finns en mängd besök inplanerade där människor från andra delar av landet vill komma på besök och lära sig hur Gafsele jobbat för att få sin by att leva och överleva.  I Jämtland är föregångaren Trångsviken som är det bästa exemplet i landet. Så lycka till nu alla ni duktiga drivande människor i Gafsele med omnejd, ni är fantastiska!!

En kommentar

  1. Arvid

    Ett av problemen med att få avfolkningsbyar att leva är att det inte finns några hus till salu eller att hyra. Husen ägs av folk som har flyttat från byn eller har köpt ett hemman för att komma åt jakten. De vill behålla husen av nostalgiska skäl eller ha dom som fritidshus. Man har hört vad en del de av utsocknes hemmansägarna har begärt för ett omodernt boningshus och det har varit hälften eller mer av vad de gav för hela hemmanet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.