Vindkraften ger både energi och bekymmer

Jag gillar vindkraft och tror på en utbyggnad av den i vårt län för att klara av hållbarhetsmålen 2020. Men jag är även medveten om att vindkraft ger bekymmer, inte bara för de som ska lyssna på suset från kraftverken utan även för de som ska dela nyttjandet av marken.

Vindkraftsparkerna som byggs kommer att ge bekymmer inte främst verken i sig utan de vägnät som väver samman verken med större vägar. Renar kommer att följa de plogade vägarna på vintern och hamnar då till slut på de större trafikerade vägarna.  När då flera parker planeras in intill varandra bir det ett stort nät av vägar som gör att renhjordar väljer nya vägar. Vilka effekter det här får har vi nog inte ännu sett.

Regeringen har utsett vindkraftsamordnare runt om i landet som ska vara de som håller i samordning av olika synpunkter där det här är en. Det finns många grejer på ett järnspett och det uttrycket stämmer väl med allt som händer i och med vindkraftsutbyggnaden. Det viktiga är att alla intressen kommer fram och tas hänsyn till för att forma ett hållbart system mellan energi, miljö och människor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.