Två Brittor, en Eskil och en Helge

Igår diskuterade en kamrat till mig, Britta, som är Kommunstyrelseordförande i Arjeplog med en annan kamrat till mig i Centerpartiet, Eskil Erlandsson, i radions P1 små kommuners svåra situation.

Britta berättar att de ber kommuninvånare att hjälpa till med underhåll av kommunens fastigheter och att kommunen har svårt att klara av det kommunala åtagandet då man är få människor som bidrar till kommunens ekonomi.

Eskil lyfter fram att det kommunala utjämningssystemet måste moderniseras (just nu stoppas det av Moderater som vill ha kvar det system som gagnar rika förorter till Stockholm men missgynnar små glesa landsbygdskommuner) att kommuner ska kartlägga de styrkor som finns och bygga på dem.

centerpartiet har länge försökt få till ett system som gör att vinster från vattenkraft, skog och gruvor ska tillbaka till där de tas för att stärka de regioner som bidrar till vårt lands ekonomi, men tyvärr är vi ett litet parti så vi får inte igenom allt vi vill. Fler måste rösta på oss för att vi ska få muskler att driva igenom allt vi vill.

I min egen kommun så har medborgare redan nu gått in och underhållit kommunens fastigheter. I Nästansjö skola har föräldrar, mormödrar och andra tapetserat, målat och fixat. Det blir ju både billigare för kommunen , roligare miljö att vara i för barnen och att barnen är mer rädd om det farmor målat. Helge tronar nu på väggen i skolan tack vare en konstnärlig farmor. Flera flugor i en smäll. Samtidigt som det skapar frågor om civilsamhällets roll? Är det civila samhällets engagemang en förutsättning för kommunal verksamhet i en by?
Vad tycker ni?

En kommentar

  1. Edor Abrahamsson

    Hej! Du säger citat: ” Fler måste rösta på oss för att vi ska få muskler att driva igenom allt vi vill”. Nå i dagsläget som det är, är en röst på C likamed en röst på M. Likaså alla de andra ”småpartierna i alliansen. Det tror jag kommer att bli ert fall i slutändan. När lyckoruset lagt sig och verkligheten börjar närma sig, vad har ni då uppnåt, centern m fl? Enda målet var väl att stoppa det socialistiska samhället och glömmer allt det andra, eran egen identitet?

    Jag ser många är skeptiska tiil den här blockpolitiken. Jag hade en blogg om det här för en tid sedan och då förde jag fram om vi bara skulle ha två (2) alternativ rösta på istället för nu en massa små och i princip två stora. Ganska många ”tummen upp” fick jag, men efter senare eftertanke är det inte något jag själv vill ha. Vi är ju smått unika här i Norden med de olika alternativen. Jag tycker det är bra nu då den rödgröna sidan går ut med var sitt budskap.

    Sedan att samhället förändras och att allt inte är som tidigare samt att vi inte tillåts tänka i olika banor är inte bra. Nya ideer och förändringar är inte jag emot bara det sker med vett förstånd. Ibland kan jag sakna det.

    Det var bara en kort reflektion, ingenting annat/edor

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.