Demokrati, öppenhet och transparens igen…

Sout Lapland är ett av de viktigaste tillväxtambitionerna som drivs i vår region idag. Det rör många då det handlar om vår framtid, vår tillväxt och välfärd. Så det är bra att folk lägger sig i. Fick idag på morgonfikat höra att det var en blogg som nämnde min blogg. Jag var tvungen att gå in och läsa och ser att här är det en hel del påståenden som inte stämmer och som jag här bemöter.

För det första så är Tillväxtverket det statliga verk som verkställer regeringens beslut och då främst de beslut som ligger under Näringsdepartementet. Det var Maud Olofsson som var näringsminister när beslut togs om medel till destinationsutveckling. Hon var den som drev på frågan och jag och många Centerpartister med mig var aktiva i att stötta detta arbete.
Muntliga beslut finns inte i myndighetsvärlden, alla beslut är skriftliga även Tillväxtverkets.
För det andra så är det Tillväxtverket som tagit beslutet som jag återgav. Men för att inga misstag ska ske så får ni här beslutet  ordagrant: I enlighet med Förordningen (”007:14) om förvaltning av EG: Strukturfonder har kontroll av stödberättigande utgifter utförts. Projektägaren Vilhelmina kommun. Projektägaren har brustit mot de särskilda villkoren i beslutet och överlåtit genomförandet till Destination Södra Lappland AB samt konsult bolaget Razormind. Inga kostnader finns bokförda hos projektägaren och fakturorna är ställda till bolaget Destination Södra Lappland AB till Vilhelmina kommun samt Dorotea kommun. Nästan samtliga fakturor är attesterade av konsulten Per Larås som arbetar i Razormind. En del av fakturorna är även ställda till konsultbolaget Razormind i Stockholm.
Kostnaderna har inte styrkts av stödmottagaren genom bokföringslag eller handlingar ur stödmottagarens redovisning, vilket krävs för att de ska vara stödberättigande enligt förordningen 2011:14, 15§.
Vid möte med Karl-Johan Ottosson och Lars Ekbäck den 20 december framkom att inga av konsulten upphandlade. Det föreligger jävsförhållande avseende konsult Yvonne Lövbrant vad gäller uthyrning av lokaler på Grev Turegatan i Stockholm. Lokalerna används som försäljning/Showroom.
Samtliga kostnader är därför underkända.  
Det är bra att arbetet med South Lapland löper vidare och det är bra att det nu finns en bredare insyn. Tidigare har de fyra socialdemokratiska kommunalråden i de fyra kommunerna under ledning av Åke Nilsson ansvarat för detta projekt. Nu hoppas jag att det kommer att vara fyra socialdemokrater och fyra oppositionspolitiker som tillsammans ansvarar för arbetet. J Det borgar för att arbetet blir långsiktigt, att det inte uppstår konflikter, att arbetet blir mer öppet och transparent och att fler får insyn i vad som görs med våra gemensamma pengar. Det är demokrati det!

2 kommentarer

  1. Stig Högman

    Hej Maria!
    Jag läser ofta dina bloggar,tycker att Du för det mesta
    har en klar och rak hållning i Dina inlägg och påståenden
    Vet också hur ÅN O KG har misshandlat Dig därför glädjer
    det mej att Du påtalar vad demokrati är och min förhopp-
    ning är att Du lyckas införa demokrati i V-mina.
    Lycka till säger moderaten Stig H.

  2. Leif Danielsson

    Det verkar som om ansvariga på kommunen klantat till det ordentligt. Nog kan jag tycka att den/de som arbetat med projektets genomförande borde ha satt sig in i vilka villkor som gäller för att få stöd.
    De övriga punkterna, ej bokförda kostnader, fakturor hit och dit, ev.jävförhållande är besvärannde fakta för de inblandade..men det kanske finns rimliga förklaringar till att det blivit som det blivit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.