”Ekonomiskt moras” och 6 986 Vilhelminabor

Nu har delårsrapporten kommit för Vilhelmina kommun och här kommer lite utdrag ur den som kan vara av intresse för fler än de som sitter med i kommunfullmäktige. Det står att invånarantalet nu är nere på 6986 personer, en negativ trend som många små kommuner lider av. Till det att vi blir färre så blir vi även äldre, dvs allt större andel av befolkningen är äldre. Det är där trixet ligger, det ger allt mindre pengar in.

Nästa siffra är arbetslösheten som minskat sedan ifjol, i augusti var 772 personer arbetslösa och sjukfrånvaron hos de kommunanställda har minskat något.
Sen kommer de verkligt tuffa puckarna, Prognosen för 2012 ligger på ett minus på över 5 miljoner vilket gör att kommunen inte klarar det lagstadgade balanskravet eller kommunfullmäktiges beslutade målsättning. Detta trots att fått närmare 10 miljoner mer än budgeterat.
Jag minns en kommentar från KG i fullmäktige då vi hade det tufft ekonomiskt under den ekonomiska krisen 2008, ”ekonomiskt moras”, tror den passar in här! En annan kommentar jag minns är att när man inte klarar av att balansera budgeten så är man ”ovärdiga som politiker”…Intressant att höra hur Socialdemokraterna nu  ser på sig själva i det här svåra ekonomiska läget.
Underskotten för 2011 och 2012 ska tas igen under valåret 2014, det ska bli spännande att se hur de då ska spara in på ett år det som förbrukats under flera år i rad. Ska de säga upp mängder av folk då för all komma i balans i lönebudgeten eller vad ska de göra? Det blir spännande i kommunpolitiken framöver, det är då säkert!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.