Förvåna dina vänner, rösta på Centerpartiet!

Ikväll har Idégruppen i Centerpartiet som tar fram ett nytt idéprogram ett seminarium om den Centerpartistiska idéhistorien. Jag lägger ut löpande bloggar om det som sägs under kvällen.

Johan Norberg föreläser om sina tankar om en jordnära liberalism.
De svenska bönderna ägde sig själva och ägde den mark de brukade. Det är unikt internationellt sett. Alla andra kulturer har bönderna varit bundna till en feodala makten. I Sverige var det lite svårare att bruka svårtillgänglig mark och bönderna blev egna. Den bakgrunden ger upphov till två idéer där den ena är att svenska bönder har varit moderna och intresserade av utvecklingen både ekonomiskt och tekniskt.
Den andra idén är frihetslängtan, man är inte förtjust i att andra dikterar villkor vaken ekonomiskt eller kulturellt. En misstro mot de höga herrarna i Stockholm och man var tvungen att sköta sig själv. Då utvecklades frihetsintresset.
De märks främst under 1800talets ståndsriksdag. Feodala liberaler, de fria bönderna var de som betalade skatterna och som var tvungna att skjutsa herrar från staden när de kom ut till landsbygden. Förbud mot byahandel och tvång att sälja grödor i staden banade grunden till ett bondeförbund. De krävde frihandel och näringsfrihet, tryckfrihet, religionsfrihet, folkskola och la grunden till det moderna Sverige. I historieböckerna lyfts de liberala friherrarna fram medan verklighetens hjältar var böndernas skrå.
Det var här vi lade grunden till att sverige blev ett framstående rikt land.

En kommentar

  1. leffe

    jadu..ffa skulle jag nog själv bli förvånad…kännner inget förtroende för annie lööf vilket ni medlemmar uppenbarligen gör…centern kunde varit ett alternativ men under maud så spårade det ur för att nu vara helt off!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.