Rysligheten återkommer

Även i år är det ruskigheter på gång i Nästansjö. läser detta nedan på www.nastansjo.se. l
År är det en legend om draken Krok som lägger bakgrund till det som ska ske i mörkret…..

” Det pratas i tillväxtsammanhang så ofta om vad som skapar attraktivitet, vad som gör att unga människor vill bo på ett särskilt ställe. Jag tror att sånt här gör att byn blir mer intressant att bo i, för alla. Så jobba på ni idoga duktiga bybor och era drakar.

I begynnelse av tiden, när aska och eld formade Jorden, levde draken Krok. När marken kom till ro och slutligen svalnade blev draken tvungen att dra sig tillbaka till den sista glödande ravinen. Ravinen var ett glödande sår i utkanten av världen. Ravinen var tusen trollbredder bred, tusen evigheter djup och belägen mellan det vi idag kallar Björnberget och Heligfjället. Idag är det inte många som minns vart ravinen fanns men om man letar noga så kan man finna drakglas och aska från den eviga eld som brann längs draken Kroks glödande fjälliga kropp.

Genom att varje dag vandra längst ravinen höll Krok den öppen och jorden kunde inte svalna. Allt hårt arbete gjorde Krok hungrig och varje dag behövde han stora mängder mat. Hans eldsvans strök över himlavalvet och alla levande väsen fruktade hans andedräkt. Tillsist hade han dödat allt levande som fanns ovan jord i närheten av den glödande dalen. Hans hunger hade slukat allt utom jättarna som bodde i Heligfjälls gömda grottor, häxorna i djupa skogshålorna och trollen under Björnbergets hällar. De levande magiska varelserna visste att det bara var en tidsfråga innan Krok skulle bränna bort både fjäll och hällar för att äta upp dem. Bara de redan döda var orädda för Krok. I hans närhet frodades spöken, gastar och gengångare. De svarta varelserna gladdes åt Kroks framfart eftersom de frodades av rädsla, och dyrkade det svartbrända. De svarta varelserna behövde inte heller frukta Krok, eftersom de redan var döda.

Vålnader red på Kroks rygg. Gastar badade i det glödande gapet och Spöken festade på benresterna från Kroks byten.
Jättarna, häxorna och trollen förstod att de var tvungna att rädda sig själva genom att stänga klyftan där Krok levde. De gamla jättarna tog då grenar från urträdet och svarvade trollstavar. Häxorna ristade in magiska runor på stavarna och trollen fångade stjärnljus i bergskristaller. Trollens ljus skrämde de svarta varelserna på flykten så att Krok lämnades ensam. Med hjälp av kraften i trollstavarna kunde Jättarna stänga in Krok i det glödande gapet som sedan stängdes. För att försegla sprickan som jättarna stängt fylldes den med vatten. Vattnet flyter fortfarande fram i det ström vi kallar Krokbäcken. Djupt där under sover ännu draken, bunden av jättarnas kraft. Nu har jättarna och trollen för länge sedan flyttat men de lämnade sina trollstavar och sitt stjärnljus att vaktas av häxorna. Trollstavarnas kraft håller draken fjättrad och stjärnljuset håller de svarta varelserna borta.

Men tiden gnager hål även i evighetens mantel. Tillsist har stjärnljuset bleknat, häxorna blivit för få och de svarta har kommit tillbaka. De har smugit runt den sista häxan som vaktar trollstavarna och det stjärnljus som finns kvar räcker inte för att hålla mörkret borta. Några av jättarnas trollstavar har stulits och Krok rycker i sina kedjor djupt nere i jorden.

Nu när dag och natt byter herravälde över tiden och klockorna ska ställas tillbaka finns en timme då Krok åter kan väckas. De svarta vet. De svarta kommer. De svarta smyger i natten. Innan midnatt måste trollstavarna vara tillbaka på sina platser. Stjärnljusen måste bli fler och den sista häxan måste återväcka Jättarnas magi. De svarta har kommit tillbaka och de tänker förgöra trollstavarna och släppa draken Krok fri. Vem har modet att stoppa dem? Natten är mörk och full av fruktan.

Lördag kväll, den 27 oktober, är det dags. Alla (oavsett ålder, oavsett allt) är välkomna att delta i räddningsaktionen!

Klockan 18:00 (prick!) ska ni yngre vara på plats vid Lagmyrvägens infart- alldeles nära Krokbäcken, mitt emellan Nästansjö och Golisen.

Klockan 19:30 (prick!) ska ni äldre vara på plats en bit in efter Lagmyrvägen. Där finns jaktlagets grillkoja. I den samlas ni. Ni kommer att bli mötta.

Varma kläder och varma, torra skor är ett måste. Om ni vill kan ni klä ut er för att förvirra skogens varelser ytterligare.

0-6 år: Den lilla banan (samling kl 18)
7-12 år: Får gå den stora banan i sällskap med vuxen. Ni kan också välja att gå den lilla banan. (samling kl 19:30)
13-100 år: Får gå den stora banan (samling kl 19:30)

OBS!!! ALLA MÅSTE anmäla sig till Sara ([email protected] ,0730-49 44 29, 340 50)eller Eva ([email protected], 070335 18 39) SENAST lördag den 20 oktober!

GOL bjuder på fika efteråt (om allt går bra…)! Väl mött!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.