Rätten att leva sitt eget liv och välja själv!

De första friskolorna startades av föräldrar på landsbygden som inte accepterade när kommunen ville lägga ner deras byskola. Många minns säkert Drevdagen där föräldrarna under år på ideell bas drev skolan vidare. Det har varit ett gissel för socialdemokratiska politiker att när kommunen vill lägga ner en skola kan föräldrarna nästa dag kan starta en friskola. Det vill nu Löfven sätta stopp för. De socialdemokratiska kommunalråden ska ha veto när det handlar om vilka byar som ska ha skola och vilka som inte ska ha skola.

Rätten för de äldre att välja vem man vill ska erbjuda hemtjänst kommer snart att finnas i två av tre kommuner. I övriga kommuner sätter sig sossepolitiker över de äldres rätt att bestämma. En ledande socialdemokratisk politiker i Sandviken sa ex vis att i Sandviken skulle de äldre bara bli förvirrade om de fick välja. Vilken människosyn!

En utredning är nu tillsatt för att ge alla gamla rätt att bestämma vem som ska hjälpa dem när krafterna tryter. Det vill Löfven sätta stopp för. I sossestyrda kommuner ska fortsatt kommunalråden kunna bestämma vem som ska hjälpa de äldre, inte den som ska ha hjälpen eller dess anhöriga.

I de kommuner som infört valfrihet i hemtjänsten vill dessutom Löfven att de kommunpolitikerna ska ha veto kring vilka hemtjänstföretag som får etableras. I Boden införde Alliansen LOV i hemtjänst förra 2009. Det har blivit en stor framgång. De äldre ölskar sin hemtjänst som de själva valt. I det lilla samhället Harads finns syster Karins hemtjänst. Onödigt med hemtjänstföretag på en liten ort tyckte vissa sossar men enligt gällande lag kan det inte stoppas så länge det finns äldre som väljer Syster Karins hemtjänst. Löfven vill nu även här ge de socialdemokratiska kommunalråden veto. Även om det finns äldre som vill välja Syster Karins hemtjänst, hon bedriver hemtjänst av hög kvalitet till samma kostnad som kommunen, ska politikerna kunna säga nej. Det här är inte rimligt och ger inte förutsättningar för företagande på landsbygd.

Är det bara i kvinnodominerade branscher som kommunalråden ska bestämma? Varför inte i även manligt dominerade byggföretag som kommuner anlitar? Borde det inte vara lika?

Löfven föreslår vidare att den utredning (skärpta krav på företag i välfärdssektorn) som regeringen bestämt sig för att tillsätta, ska tillsättas. Hur ska uppdelningen där se ut? Är det bara där många kvinnor jobbar som ska kontrolleras? Eller ska alla företag en kommunen nyttjar granskas på samma sätt, det borde ju vara så i rimlighetens namn.

Sammanfattningsvis så verkar det som om S tycker att de stora koncernerna ska vara ok men små företagen på landsbygd, de mindre företagen som ofta startas av kvinnor och drivs på landsbygd, de ska kommunalråden kontrollera!
Annelie som ordförande för kommunal har insett att det blir bättre för hennes medlemmar om de kan välja olika arbetsgivare och att konkurrens driver på både kvalitet och lönesättning. LO driver sin linje och Löfven har förstått att Annelie har rätt. Men han har nästlat in sig med Vänstern i en ohållbar sits. S-Kongressen kommer att bli slitsam, då det finns de som ser vad som är bäst för medborgarna men att det fortfarande finns de som tycker att kommunalråden fortsättningsvis ska bestämma över människor och deras liv.

2 kommentarer

  1. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Men frågan är ju hur stor valfriheten blir i verkligheten?
    I Västerbotten har tre privata vårdcentraler etablerats i centrala Umeå! De har kostat Landstinget ca 40 miljoner kronor! Jag kan tycka att det varit bättre att satsa de pengarna på ex inlandssjukvården!

  2. Maria Kristoffersson

    Det kan inte vara så som du säger, att det kostar skulle det ha gjort oavsett drift i offentlig som privat. Det som är det viktiga är inte vem som gör utan att medborgaren får en bra service och hög kvalité.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.