Första debattkvarten…

Debatt i Folkets Hus ikväll.

Alla partier finns på scenen med ordförande och vice ordförande i alla nämnder, Inga-Lena och Anita håller i kvällen som kommunfullmäktiges vice orföranden.

Varför står vänstern till höger och högern till vänster? Frågar min bänkkompis medan presentationen pågår…

Första frågan handlar om seniorboende där s berättar att det gjordes en utredning förra mandatperioden. INGRID C säger att C vill starta ett centralt boende för äldre. V säger att vi kan investera i vår egen hälsa för att vi inte blir så vårdnadskrävande som äldre. Den som ställer frågan hade en härlig bild av att lyfta fram de äldre som en tillgång. Ulf C berättar om arbetet i Vojma kultur där nybyggarveckan och de gamla traditionerna ska tas till vara.

Johnny Kd säger att de vill se att alla behövs i ett samhälle med det man har och det man är. Seniorboende borde fungera även i Vilhelmina och pengar måste prioriteras.

S säger att Vibo besökt Härnösand och tittat på seniorboende där det vanliga boendet byggts till med extra tjänster och service. Dessa tjänster ska då betalas av de som köper dem. Ska man betala själv eller ska det betalas av skattepengar? Det är inte klockrent vilken målgrupp som vi har .

En fråga ställs från publiken om förhållandet mellan Vibo och kommunen och om S har någon ide om hur välfärden ska bekostas, om V menar att man ska röra sig mer och klaga mindre och om vad nybyggarveckan är.

Helén Fp berättar om den utredning som gjordes under förra mandatperioden då behovet är stort för trygga boenden. Hon ställer frågan om vilken ambition man har idag.

Annika S säger att hon tror man måste skapa ett nytt boende för äldre men att de inte har lösningen ännu, finansieringen är att de som hyr ett boende även ska betala för det service de får. Det är därför det är privata företag som driver den hör typen av boenden.

Johnny Kd berättar om Vibo och hur det styrs. Han säger att Vibo kan starta nya boendetyper men att de behöver få ägsrdirektiv från kommunen. Om kommunen vill så kan de säga till Vibo att göra det. Så kommunens politiker styr Vibo. Han blir glad att Annika tycker att det är viktigt att se över hur man kan lösa äldres boende.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.