Skåda ljuset?

Jag vill så gärna försöka se möjligheter och ett ljus, men har svårt att få kraften att hitta det. Det finns ju alltid ljus i änden av mörkret men just idag är det svårt att se då jag hela tiden tänker på de familjer som drabbas av nedläggelsen av Vilhelminas näst största arbetsgivares verksamhet, sågen.

På något sätt så har sågen varit "DEN" arbetsplats för männen och omsorgen arbetsplats för kvinnorna i Vilhelmina, om än det inte varit så i verkligheten. På något sätt symboliserar sågen den manliga normen och den manliga arbetspatsen som är grund i det naturbundna,det verkliga, och värdet i skogens gröna guld.

När sågen nu lägger ner så försvinner även vår bild av skogen som vår guldgruva, den manliga normen förskjuts och värdet vi grundat stora delar av vår världsbild på faller. På på sikt kommer normen i vårt samhälle att förskjuts från ett prouktionssamhälle till ett tjänstesamhälle och med det även vår syn och våra attityder till manligt och kvinnliga arbetsplatser.

Vi har stora resurser men vi måste hantera dem på ett annat sätt, behållv värdet och hantera skogen som mer än råvarubas. Men just idag ska jag  tillåta mig att vara ledsen och förbannad! .

6 kommentarer

  1. David Fjällström

    Hej maria.

    Ja jag håller med dej men varför skulle inte Sverige kunna ha som i Kanada där företagen betalar mindre skatt om man förädlar råvaran där man tar den. Det skulle betyda att det blir dyrare att ta råvaran och frakta den långt för att sedan förädla den? vad tycker du om det?

    MVH
    David

  2. Bernt

    Hej Maria!
    Mycket tråkigt med Sågen. Det här har man nog planerat sedan lång tid tillbaka.
    Det är inte bara jobben vid Sågen som försvinner utan vi kommer att se ”smittoeffekter” även i andra branscher lokalt.

    Vilhelmina behöver alla jobb!

    Är Du och Ditt parti beredda att verka för en omprövning av överledningen av vatten från Vojmsjön till Stalon?
    Är Du och Ditt parti beredda att påverka berörda myndigheter så att gruvan i Stekenjokk kan återöppnas?

    Är Du och Ditt parti beredda att verka för att delar av statliga myndigheter kan utlokaliseras till Vilhelmina, t.ex inläsningscentraler för F-kassan, Skatteverket mm?

  3. Maja

    Tycker du motsäger dig. Intervjun i SVT-Västerbotten med en maskinaförare på sågen (kvinna) tycker jag talar sitt tydliga språk. Hur menar du att den manliga normen återspeglas där? Snarare talar vi om normen har suddats ut. Som väl var. Många kvinnor sadlar om från omsorgsyrken i Kiruna för att jobba gruvrelaterat. Stereotyperna försvinner men du tycks vilja uppfinna dem på nytt. Vad är ditt skäl till det?

  4. Maria Kristoffersson

    Maja, jag vill verkligen inte återskapa könsroler,Det var verkligen inte min avsikt. Jag menade att vi är könade i vår verklighetsuppfattning och att sågen på något sätt symboliserat det för oss som bor här. Om än verkligheten inte ser ut så.

    Bernt: Jag tror inte på att centralmakten ska diktera och lokalisera verksamheter. Jag röstade för en överledning då jag såg många fördelar i denna, vi tyckte dock olika i partiet och det är viktigt i en demokrati att respektera att vi tycker olika. Skulle frågan komma upp igen får vi ompröva utifrån var vi står då.
    Då det gäller Stekenjokk så vet jag att många tror att det är lösningen som någon sorts längtan tillbaka till 70 talet. Jag tror inte att det är så enkelt, gruvor är inte lösningen på utarmningen av landsbygden. det krävs många bäckar små istället för en stor å!
    Då det gäller statliga verk så var besluten tagna under S regim före 2002. I vårt parti så slåss vi för att lokalisera statliga och offentliga verksamehter ute i landet. Ett exempel är förslag om att statliga verks lokaler i staden kan nyttjas som bostäder istället.
    Vi jobbar ständigt med hållbara förslag för hela landet. Den utarmning vi sett under decennier måste brytas och det enda parti som har en fungerande politik för det som är modern och anpassad utifrån att vi lever i ett globalt samhälle, är Centerpartiet.

  5. Maria Kristoffersson

    David, vi tycker nog väldigt lika i den här frågan. Det måste finnas en bärighet och att företag driver på den utvecklingen. Vi som bor här msåte även vi ta ett ansvar och se till att vi handlar hos de företag som finns här. Vi kan välja vilken mjölk vi köper till att börja med. Inte köpa COOPs importerade mjölk tex.

  6. Bernt

    Hej Maria!
    Du skriver att centralmakten inte skall diktera och lokalisera verksamheter!
    Vem är det då som styr över t.ex Skatteverket, Försäkringskassan, Tillväxtverket m fl?
    Jag tror i alla fall att det är statliga myndigheter!
    Vad tror Du?
    Samtidigt säger Du att C slåss för att statliga och offentliga myndigheter skall lokaliseras ute i landet!
    Du måste väl ändå hålla med om att de är bättre att Vilhelminabor kan arbeta i Stekenjokk än att behöva arbeta eller flytta till Kiruna eller Pajala!
    Jag som Du anser att småföretag är viktiga, men då måste det finnas en marknad och köpkraft för domsamma i bl.a vår egen kommun!
    Tänk om Inlandsinnovation ( 2 mdkr) kunde vara behjälpliga vid en ev. försäljning av Vma Sågen!
    Jag pratade idag med en anställd med god insyn i Sågen.
    Han nämnde att Sågen inte var till salu utan skulle styckas och slaktas för att förhindra en konkurrenssituation!
    Hur kan Du som en av strategerna inom C påverka Näringsministern mf l vikten av att HELA SVERIGE SKALL LEVA?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.