På Topp i Centerpartiets Idedebatt…

Idag har det varit en spännande dag med både samtal, deltagit i media och diskussioner i sociala medier omkring det förslag till Idéprogram jag varit med att jobba fram. Noterar att jag tituleras C-Topp på Västerbottens kurirens första sida, inte varje dag man får vara på topp! Jag hade även en debatt i radion vid tio över fyra du kan gå in och lyssna på P4 direkt.

 
Programmet ska nu ventileras vridas och vändas på utifrån att vi tycker både lika och olika. Vi kanske tycker lika i vissa frågor men tror att vi tycker olika ända fram till dess att vi diskuterat dem. Som idag på radion när jag fick förklara att slopa skolplikt inte innebär att slopa skolan utan att det handlar om att garantera att barn och unga får den utbildning de har rätt till. Det viktigaste är inte att de befinner sig i ett hus det står skola på, det viktiga är att de lärs ig och får en bra utbildning.
Förslaget ska nu debatteras öppet i en spänstig och vital diskussion som det sig bör i en demokratisk organisation. Jag förstår inte hur den öppenheten kan tolkas som splittring och kris? Det som nu händer är en naturlig del i en beslutsprocess i en folkrörelse. Vi är det mest öppna partiet och det visar vi nu.
 
Förslaget är en politik för hela landet och vi betonar vikten av en hållbar politik som tar ansvar för klimatfrågan och en god livsmiljö också för kommande generationer. Förslaget har tydligt landsbygdsfokus och lyfter fram decentralisering som ett sätt att vitalisera hela landet. I förslaget riktar vi även stark kritik mot byråkrati och krångel. Samhället är en gemenskap där alla behövs. För att garantera tryggheten är det viktigt att alla människor ska ha rätt till vård och omsorg, utbildning, infrastruktur och grundläggande service och vi föreslår att det tydliggörs i en rättighetslagstiftning.
 
Så jag ser fram emot den fortsatta debatten där vi slipar vidare på den sten som kommer att bli en vacker diamant när vi diskuterat och slipat färdigt, en diamant som skiner när vi kommer till stämman i mars. Men ta nu chansen att säga vad du tycker, du kan påverka ända fram till den 15 februari då partistyrelsen vill ha fått in alla synpunkter.

3 kommentarer

  1. Åsiktsmaskinen

    Klart det är kris i partiet!

    Er partiledare avbryter en sällsynt semester långt i förtid för att åka hem, ett antal mycket högt uppsatta centerpartister går ut och toksågar idéprogram-gruppens förslag, opinionssiffrorna sjunker fortare och lägre än någonsin. Nyliberalisterna i partiet stångas med traditionalisterna.

    Ni politiker får använda vilka omskrivningar ni vill, vi vanliga människor utanför den politiska världen kallar det bara för ett enda ord:

    Kris.

    Jag tror du innerst inne håller med. Men förstår att du inte vågar säga det utåt.

  2. Seriöst bekymrad

    Tragiskt att se hur hur centerpartiet – som jag lärt känna som ett folkrörelseparti, förespråkare för ett solidariskt samhälle och starkt förankrat i landsbygdens intressen – är på väg att bli ett språkrör för den råa kapitalismen.

    Nästa steg är väl att centerpartiet också övertar en del sekters uppfattning att sjukdom, arbetslöshet och allmänt svag ställning i samhället beror på individuellt självförvållande.

    Lite raljerande kan man undra, om möjligen delar av ideprogrammförslaget diskuterats fram i krogkön på Stureplan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.