Skygglappar som grytlock i riksdagen!

Har idag varit och lyssnat på partoledarnas debatt i riksdagen. Intressant men lätt chockad gick jag därifrån. Intressant då så många aktuella frågor som vi diskuterar intern i partiet lyfts fram på ett så öppet sätt, klargöranden utan att försvara. Krisen i Europa tex.

Krisen fortsätter och tillväxten i Sverige minskar utifrån att svensks export minskar och arbetslösheten ökar på grund av detta. När finanskrisen bröt ut förväntades det en galopperande arbetslöshet. Sverige har dock klarat sig bättre trots att efterfrågan från vår omvärld minskat och Sverige är idag det land som har störst efterfrågan i Europa idag och vår ställning håller. Den svenska modellen har gjort oss starka och den håller fortfarande.Det finns ett samförstånd mellan industri och regering trots att LO igår gick ut i villoskogen.

Debatten lyfter in frånvaron av enkla jobb som ett stort problem, en bred flora av enklare jobb måste stimuleras fram. En analys som jag så väl håller med om och som lyfts fram i den allmänna diskursen och samtalet både vid universitet, analysinstitut, företagarorganisationer och andra. Men lätt chockad blir jag då den här bilden inte är tydlig för den företrädare som ersätter Socialdemokraternas partiledare i debatten. Han lyfter fram att de prognoser som förts fram på arbetslöshet inte har hållit och att det är regeringens fel att prognoserna inte hållit.
 

Hur tänker han då? Har han inte lyssnat till diskursen, analyserna och omvärlden och har han missat att de svenska företagen måste dra ner då det är lägre efterfrågan på deras produkter? Sveriges företag säljer till Europa, och det är klart att när Europa stänger ner så drabbas svenska företag.

Att horisonten hemma emellanåt är väldigt trång kan jag ha viss förståelse för men att en partiföreträdare i riksdagen har skygglappar större än grytlock har jag svårt att begripa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.