Attityd och stolthet över sin bygd, kan man bygga upp det?.

Vi är på en Inlandsresa genom norra Sverige och diskuterar ikväll med unga i Storuman om deras bild av framtiden i inlandet. Bildena av vad framtiden har att erbjuda målas ofta upp som att det inte finns några jobb, det är svårt att få företag att klara sig men då man skrapar på denna myt som vi är så bra på att måla upp så finna alternativen. Att myten skapas beror på en vana att vi ska bli anställda i framtiden. Det de unga lyfter fram är att framtiden ligger i att starta egna företag utifrån det de själkva vill och är intresserade av.

Frågan är om vi själva skapat en inlandsproblematik? Är det vårt eget fel att vi skapar attityder som gör att tjejerna gärna drar till staden och killarna gärna stannar kvar!?

Det är så mycket som är bra i inlandet. Vi har har små skolor med bra stöd för varje elev, vi har närhet till naturen och djuren, egen häst är möjligt då det finns utrymme och ängar, människorna omkring oss vet vem jag är och ställer upp om jag behöver hjälp. Närheten till fjällen, naturen och skidåkningen etc. Målet måste vara att kunna bo vart än jag vill och att alla ska kunna välja själva. 80 % av unga tjejer vill ju faktiskt bo på landsbygden enligt en underökning av SCB.
 
Kan vi ändra våra attityder till framtiden om vi vågar se möjligheten att skapa vår egen framtid och inte bara se oss själva som anställningsbara?
 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.