Varje Vilhelminabo är skyldiga 9420 kr

När Stekkenjokkgruvan lades ner lånade kommunen upp stora pengar för att kunna lösa problemen för de som blev utan jobb då. Då bestämdes att inga fler lån skulle tas förrän Stekkenjokk lånen var betalda. Men nu lånas det som aldrig förr i kommunen. Låneskulden var på 49 miljoner vid årsskiftet, sen dess har man lånat 16 miljoner så nu är kommunen skyldiga 65 miljoner kronor. Så varje Vilhelminabo är skyldiga 9420 kr var.
 
Jag undrar hur mycket andra medborgare i vårt land är skyldiga för de lån som deras kommuner lånat upp? När vi i Alliansen lämnade över makten 2010 så var kommunen skyldiga 8 miljoner kr. Så Socialdemokraterna och Vänstern har ökat lånestocken med 57 miljoner! På bara dryga två år…  
 

3 kommentarer

 1. Göran Jonzon

  Visserligen har en del av investeringarna varit påtvingade från myndighetsbeslut; ombyggnaden av reningsverket och täckningen av Granbergstippen är två sådana.
  Men felräkningar, obefintlig ekonomisk styrning från KS, glädje budgeteringar och storhetsvansinnesstyrda monument svarar ju faktiskt för betydligt större del.

  När enskilda tjänstemän öppet tillstår att de insett att (S)-budgeteringen varit underfinansierad, men bara låtit det hela bero, då undrar man stilla varför sådana tjänstemän ska få stå kvar på lönelistan ??

  Och KS (kommunstyrelsen) som har till huvuduppgift att bevaka hur övriga nämnder sköter ekonomin, har själv största underskottet !!

  Nu räddas det stora rörelseunderskottet i nämnderna med KS i spetsen av återbetalningen av försäkringsöverskottet från förra mandatperioden (+10 millioner) samt att alliansregeringens kommunutjämningsbidrag fyller igen hålet efter diverse felbeslut.
  Men kassan är tom och av den ekonomiska handlingsfriheten finns bara minnet kvar.

 2. Åke Nilsson

  Maria
  Du glömde tala om att du/ni lämnade över ofinansierade investeringar som måste åtgärdas på över 60 miljoner kr till oss när ni förlorade valet.

 3. Peter

  Sånt löser man väl genom att höja skatten även om det inte är ett så populärt tilltag i dessa tider innan val!

  Om gruvbolaget betalade skatt eller avsätter en del pengar till investering i kommunen som den är verksam i skulle också ha varit bra

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.