Biter sig i den röda svansen!

I går vajade röda fanor i vårt land lite var stans. I de tal som hållits så har det varit tydligt att socialdemokraterna i de kommuner och landsting som inte klarar ekonomin vill skylla de egna tillkortakommandena på regeringen. Blir ju lite svårt att tro på då borgerligt styrda kommuner har samma förutsättningar men många av dem klarar ekonomin bättre än de röda kommunerna. Storuman tex. som går plus för tredje året i rad.  

S strategi verkar vara att skylla det mesta på regeringen även lokala och regionala frågor, i allt från skolnedläggning till brist på ambulanser.

Socialdemokrater vill att kommuner ska ha bidrag från staten medan Centerpartiet och regeringen vill att det ska löna sig att jobba, som gjort att kommunerna nu får pengar tillbaka. Just i år får många kommuner många miljoner tillbaka.
 
Som i Vilhelmina kommun där AFA pengarna gör att kommunen går plus trots att alla verksamheterna dragit över sina budgetar. Välkommet och tack vare att arbetslinjen kommer det tillskottet!
De kommuner som tror att man kan stanna kvar i förvaltande och inte anta utmaningar med utvecklingsambitioner, de biter sig i svansen och kommer att få än svårare att klara både 2015 och 2016.
 

2 kommentarer

  1. Tommy Streling

    Hej Maria,

    med en arbetslöshet på cirka 20% och en skattekraft under flertalet kommuners så är intäkterna begränsade för Vilhelmina. I kombination med en oroväckande snabb befolkningsminskning (-106 personer 2012) räcker det inte att krympa kostymen en storlek utan rentav två. En negativ spiral som riskerar bli självuppfyllande. Kommunen ligger högt i kommunalskattenivå, taket upplever jag som nått. Hur lösa ekvationen, räcker det med ett majoritetsbyte som Quick-fix?

    Det är väl känt att många verksamheter sliter ont och fortgår så kommer sjukskrivningar och ohälsa öka.
    Jag ser tydligt att förskola, skola och vård/omsorg skulle vara betjänta av förstärkningar. Sett till nya löneavtal kommer resurserna urholkas och personaltätheten måste minskas i det läget, i nästa budget 2014. Riksrevisionen gör just den slutsatsen utifrån regeringens vårproposition.

    Jag tror flertalet kommuner i länets inland skulle behöva förstärkningar för att upprätthålla god kvalité på kärnverksamheterna. Gör det mig till en socialdemokrat som biter sig själv i svansen?

    Vad går att spara på i Vilhelmina kommun 2013/2014?
    1. Har du några konkreta förslag Maria?
    2. Eller tycker du resurserna är tillräckliga givna från regering/riksdag?

  2. Maria Kristoffersson

    Ja, jag har förslag, Ja jag tycker att regerignen gjort enormt mycket för att få människor i jobb. Däremot så behövs det ytterligare åtgärder för att få unga i jobb.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.