Glastaken finns överallt…

I en debatt i SVT,s Agenda så fick Annie Lööf frågan om varför hon var den enda kvinnliga partiledaren. Att fråga henne kanske inte var det mest konstruktiva, frågan borde istället ställas till de andra partierna.

Vad är det som gör att det är så svårt för kvinnor att ta plats i Socialdemokraterna, Moderaterna och de andra partierna? Har det med demokrati och avståndet till glastaken att göra?
 
Jag har funderat på det här och naturligtvis ser jag att föregångare som Karin Söder och Maud Olofsson har gått före och visat att det går. Men även Mona Sahlin borde ha gett avtryck inom S, men det ser man inte på samma sätt idag. Min känsla är att de flesta partitoppar är rätt så manligt dominerande. I Centerpartiet har vi däremot flera starka kvinnor på ledande positioner, Annie Lööf, Anna-Karin Hatt och Lena Ek bland annat. Jag tror att det är väldigt viktigt, i Centerpartiet kar man som kvinna gå hur långt som helst ända upp till topparnas topp.
 
Men hur ser det ut med glastaken i de andra partierna?

 

3 kommentarer

  1. Hans

    Maria, topparna där centerkvinnorna rör sej är ju inte så höga, kanske en liten rullstensås som mest!

  2. Kenneth Hellberg

    Man kan även ställa frågan…..varför är det så svårt för män att bli partiledare i centern? Kan det bero på att kvinnor väljer kvinnor?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.