Om vi vill bli bäst i världen lokalt måste vi agera globalt!

Det är själklart provocerande om lokala kommuner, företag och organisationer hoppar över steg i en gängse hierarki!. Hur uppfattas det hos Umeå universitetssjukhus att Storumans sjukstuga och Glesbygdsmedicin samarbetar med Australien och Canada? Eller att biltestverksamheten i Arjeplog samarbetar med Nya Zeeland.

Det är klart att det kan vara provocerande att orter och regioner börjar samarbeta globalt utan att koppla ihop sig nationellt eller regionalt. De myndigheter som har ett utvecklingsansvar kan känna sig lite överkörda, och obetydliga och bli lite sura. Eller blir de peppade?

Är det helt okay att ha ett Lärcentrum som kopplar upp sig mot Norska universitet istället för Luleå tekniska universitet, Mittuniversitetet eller Umeå Universitet?  Jag ror att det är provocerande för  länsresidensstädernas olika potentater och andra maktmänniskor.
 
Om vi vill bli bäst i världen lokalt måste vi agera globalt Möjligheterna är inte att gå via Stockholm, möjligheterna finns i att vi kopplar ihop oss med andra regioner i Europa och i världen. Då vi som lokala aktörer hoppar över hierarkiernas olika steg så blir vi besvärliga.
 
Hur kan vi då skapa horisontella system istället för hierarkiska? Visst är det konstigt att vi i Sverige ska ha fyra olika system för att hanteraeuropas fonder och program. Men Sverige vill hålla kvar strukturerna med fyra olika utbetalande myndigheter. Sen skyller folk på att det är EU som är byråkratiska! Det är vi själva som vill hålla kvar strukturer och hålla folk inne i hierarkierna.
 
Men riv hierarkieran, hoppa över de regionala strukturerna, sök samarbeten globalt, hitta de som ligger i framkant ute i världen. Se utmaningarna som möjligheter i samarbeten globalt. Där har vi några goda exempel som Glesbygdsmedicin, biltestverksamheten i Arjeplog och Arvidsjaur och Akademi norr som varit på väg i den här riktningen om än man bromsats upp under en tid.  Kör hårt framåt utåt, det är mitt råd!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.