Dagmammor, förskola eller grannen?

I min hemkommun Vilhelmina ska den Socialistiska majoriteten säga upp alla dagmammor och det ska bara finnas förskola som alternativ som barnomsorg. Jag tycker föräldrarna själva ska kunna välja vem, hur och vart deras barn ska vara när de själva jobbar.

Det som skiljer Socialdemokraterna mot Centerpartiet är främst deras syn på vem som ska bestämma över ditt liv. S vill göra dina val medan Centerpartisterna tycker att man ska få välja själv, valfrihet i barnomsorg, äldreomsorg osv.

Vi tycker att det är bra om det finns olika alternativa utförande av omsorg. Då kan man ju välja den man tycker är bäst själv. Om det inte finns något att välja emellan stannar utvecklingen och drivkraften framåt.

Jag hoppas verkligen att S backar i det här beslutet och tar in hur framgångsrika kommuner jobbat i den här frågan. Det får inte bara vara ekonomi som styr. Barnens bästa måste gå först.

3 kommentarer

  1. Viveka Abramsson

    Det är inte den socialistiska majoriteten utan utbildningsnämnden, inkl oppositionen, som fattat beslut om att utöka antalet förskoleplatser och jag utgår från att de förstår att det får konsekvenser för dagbarnvårdarverksamheten.
    Om det finns föräldrar som önskar plats hos dagbarnvårdare när Tallmon tas i bruk så får vi pröva den frågan då. För planeringens skull är det bra om de så snart som möjligt meddelar det. Lokalen i anslutning till Vågen kan lika väl disponeras av dagbarnvårdarna men det blir inte samma organisation som nu. Med färre dagbarnvårdare blir det ingen som går utöver och täcker upp, man får kanske inte den dagbarnvårdare som man har idag och barngruppen blir kanske inte densamma.
    I Vilhelmina har vi alltid värnat om familjedaghemmen och därför haft förhållandevis många dagbarnvårdare, men vi administrerar en alliansstyrd regering och när nu kraven skärps på kommunerna, så tvingas vi vidta åtgärder.
    Hur jobbar framgångsrika kommuner och hur vill centern i Vilhelmina att vi ska lösa frågan?

  2. Tommy Streling

    Som jag förstått saken innebar tidigare UNB-beslut och förra fullmäktige, kring 3 nya förskoleavd på ”Tallmon” och utvidgning ”Vågen”, indirekt att dagbarnvårdarna försvinner. Beslut som uppenbarliga slunkit igenom med enighet i nämnd och fullmäktige. Stormarna i april, kring undermåligt beslutsunderlag, verkar fått konsekvensen åsidosatt. Något väldigt beklagligt.

    Någon principdiskussion kring pedagogisk omsorg/dagbarnvårdare tycks inte förekommit, eller åtminstone inte utmynnat i något beslut. Då ska man vara medveten att förvaltningens förslag om 2 nya avd (samt 8 platser ”Vågen”) och en kvarstående grupp dagbarnvårdare inte vann gehör i UBN-au eller i UBN. Man kan fråga sig varför och hur egentligen resonemangen gick.

    Främst tror jag att lagkravet på förskoleplatser från 1 års ålder har understrukits väldigt hårt. Bifogat av skrämselskott om viten om kommunen misslyckas. Samt att det blir dyrt med lokalen ”trollstugan” med färre dagbarnvårdare. Dyrt, kostsamt eller värdefullt vet jag inget om, då jag inte sett prislappen. För mitt vidkommande tycker jag att verksamheten kunde fortsatt där. Men det är också är en följd av att dagbarnvårdarna är kommunalt anställda.

    Kooperativ eller företagare, är ett alternativ som jag heller inte vet om Alliansen understödde i Vilhelmina under 06-10. Alla är väl medvetna att dagbarnvårdare är lätta att öka i numerär och enkelt reglera ev. brist av förskoleplatser och med denna buffert snåla in genom färre förskoleavd.

    Politiken ignorerar idag de som vill fortsätta med pedagogisk omsorg, samt de som står i kö för detta. Man ignorerar också behovet, det finns barn som inte passar in eller fungerar väl de första åren. Och föräldrar som inte vill ha barn direkt i förskola av än fler skäl. Det behovet anser jag kommunen skall tillgodose.

    Det handlar inte bara om valfrihet, i sådana fall borde kommunen öppna för kooperativ och företagare inom pedagogisk omsorg.

    Oavsett bör diskussionen tas upp igen, nu, före omgörningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.