Kvinnor och män

Arbetslösheten minskar och fler är i jobb än tidigare. Många gömdes tidigare i systemet och blev förtidspensionerade och omkodade hos arbetslösheten. Idag är fler i arbete och färre i långtidssjukskrivning.

Men korttidssjukskrivningarna ökar och det är främst kvinnor i offentlig sektor som blir sjuka. Hur ska vi möta det? Vad är det som gör att trycket på kvinnor som jobbar i vård, skola och omsorg är så tufft? Antalet som sagts upp är högre i industrin är högre än i offentlig sektor. Men i industrin är det färre sjukskrivningar. I industrin kan man skära bort en hel verksamhet men i offentlig sektor ska jobbet ändå skötas, omsoegen om människorna ändå vara av god kvalité trots att resurserna minskar.

Är det för att sysselsättningsraden har ökat i offentlig sektor som gör att man inte orkar med belastningen i jobbet? Är det tuff kommunal ekonomi och stora besparingar som gör det eller är det själva strukturen i arbetet som är fel? Vad är det i samhället som gör att kvinnor blir sjukskrivna mer än män? Det här är en svår fråga och en knut vi måste lösa. Vad tror du är det som måste till?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.