Såhär vill folk bo!

Jag fick ett mail häromdagen från en gammal vän och arbetskamrat som handlade om en rapport om hur svenskar vill bo. Jag förstår att jag fick den då den säger det jag försökt trumma fast, att människor vill bo på landet! Men ändå bor i stan!

I rapporten sägs det att ett fint boende är den viktigaste framtidsdrömmen bland unga, så även i Sverige. Men vad är ett bra boende? Hur ser det ut i olika generationer och finns det några kriterier på det goda boendet som förändrats över tid?

STADENS PULS KONTRA LANDETS LUGN
Samtidigt finns en tydlig regional dimension i synen på det goda boendet, som kan beskrivas som stadens puls respektive landets lugn (figur 5).
Det första boendeidealet, stadens puls, handlar om goda kommunikationer, möjlig- heter till nöjen och förströelse, samt närhet till affärer av olika slag. Och detta ideal utgör en särskild lockelse för unga.
Då ungdomskul turen står högst i vår kultur så får det en viktig roll vad unga tycker.

Det andra boendeidealet, landets lugn, betonar vikten lugnt och fridfullhet, av- skildhet i bemärkelsen att grannarna inte kan hålla reda på allt man gör och att man har tillgång till fri natur, jakt, fiske m.m. Detta boendeideal är betydligt vanligare bland äldre än bland yngre. Hör kommer barnfamiljernas önskningar in.
Bland boende i mellanstora städer finns en tydlig ambivalens, man vill ha lite av bådadelarna – stadsliv med närhet till lugn och natur.

Så frågan är hur vi bygger ett hållbart län, med aktiva fjällbyar, konkurrenskraftiga städer och ett mellan land däremellan med goda kommunikationer och värdeskapande företag.

Lär mer på
http://storage.pardot.com/12622/96154/Boenderapport2013.pdf

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.