Länets transporter prioriteras olika….

Idag i regionstyrelsen diskuterades länets transportplan och hur pengarna ska fördelas. Jag är orolig för att trafiken till våra fjälldalar ska drabbas av de prioriteringar som görs för hela länet.

Pengarna har en tendens att hamna där människor bor och inte dit människor åker eller hur flöden av människor ser ut. Det gör att Umeåregionen är vinnare om man ser på fördelning av pengar. Förlorare i den första perioden är inlandet och Skellefteåregionen. Förra perioden var Skellefteå vinnare om man såg till andelen av kakan. Inlandet var även förra perioden lågprioriterade.

För inlandets del så går pengarna till tågtrafiken eller rättare sagt till själva rälsen. Inlandsbanan och stråket Storuman till Umeå ska rustas. Målet är att det ska vara möjligt att bedriva persontrafik även där vilket idag är svårt då själva järnvägen inte underhållits.

Jag är glad över den process som Region Västerbotten drivit för att ta fram planen och förankra den med alla kommuner. Det jag är missnöjd över är fördelningen av pengarna i olika steg. Det behövs mer pengar till infrastruktur och det måste till fler sätt att finansiera där fler är med och betalar för vägar och järnvägar.

Centerpartiet lade egna förslag och begärde även att Länstransportplanen ska tas av fullmäktige och inte bara av styrelsen då det är en stor fråga som borde beslutas av det forum där alls kommuner finns representerade. S tyckte dock att de räckte med styrelsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.