Gårdagens landstingsfullmäktige ur ett annt perspektiv

Måste kopiera in en blogg från Dorotea som handlar om gårdagens landstingsfullmäktige. Läs och begrunda det Ingrid Oskarsson i Bellvik skriver. Den bild som målas upp av S internt handlar om att smutskasta och misstänkliggöra Doroteaupproret. De vill inte att den verkliga bilden ska komma ut och diskuteras. Det Ingrid skriver är den sanning Doroteaborna ser. Det är en helt annan bild än de S marknadsför.

” Ett vårdbiträde från Vilhelmina (s), ledamot i Västerbottens läns landstingsfullmäktige, tycker att inlandsborna skall sluta klaga. Samma människa tycker att det är klart att de 70 % av länets väljare som inte röstade i folkomröstningen är nöjda med vården. Samma människa säger att hon får rysningar av att se människor från Doroteaupproret på läktaren.
Att uttrycka sig så visar hur maktens arrogans kan komma till ytan hos en människa. Att uttrycka sig så visar på en obefintlig respekt för den lilla människan som lever i omgivningen.

Peter Olofsson (s) framhärdar att det är sååå tillfredsställande att vi nu äntligen går framåt. Vem var det som vred allt bakåt, så att det nu måste tas ”stortag” för att komma framåt – inte i närheten av vad det var tidigare – men en bit närmare Doroteaupprorets mål?
Vem var det som fullkomligt nonchalerade denna del av länet för att nu vara tvungen att föreslå skattehöjning för att kunna slänga ut valfläsket att ”Vi sjösätter ett rejält paket tillsammans med kommunerna för att säkerhetsställa en bra sjukvård…” Minns hur han i budgetfullmäktige i juni sa ” Aldrig en skattehöjning! Då drabbar det ju alla…” Nu blev det ju det i alla fall. Hoppas att några av de miljonerna kan gå till en ny läkarstation i Dorotea. För vår kommun har i alla fall inte råd. Där skall man spara 16 miljoner 2014!

Kenneth Andersson (s) berättar spydigt för ledamöter och lyssnare att det är lokalfrågan som är det viktigaste i Dorotea – inte vårdens innehåll. Hur har han fått den åsikten? Ingen av oss i Dorotea har sett röken av herr Andersson eller haft ens muntlig kommunikation med honom. Han har inte förstått att man måste ha ändamålsenliga lokaler och kunnig personal för ändamålet. Vi har redan ändamålsenliga lokaler men inget innehåll!!!

Agneta Lindström-Berg (s) menar att det handlar ju inte om akutvård, för det har vi ju aldrig haft! Det finns inte! Bara litet vid speciella tillfällen och det fixar vi ju nu också efter hand. Hon säger att det bara handlar om mellanvårdsplatser och det fixar vi ju efter hand… Och det där med ambulanser och helikopterplattor det fixar vi ju också efter hand… Det gör vi ju så att det blir ännu tryggare efter hand.

Hur skall vi komma ut med budskapet vad som är sant? Hur skall vi få RÄTT INFORMATION om hur läget VERKLIGEN är?

* Vi har inte fyra RUM på BVG som landstinget kan få köpa in sig i utan att de gamla måste flytta på sig.
* De två rum som landstinget säger sig köpt av kommunen, har inte utrustning för att ta emot akuta patienter (akutvårdsplatser).
* Det finns inte lokaler för att flytta sjukstugans verksamhet till BVG.
* Om det skall byggas ut i samband med BVG måste någon annan än kommunen betala. (Dorotea kommun har, som sagt, ett underskott 2014 på 16 miljoner!) Betalar landstinget?
* Del i läkarjourkedja lovas. HUR STOR DEL? En tredjedel av tiden hade vi före Projekt balans – blir det 1/7 nu? Hur mycket jourer för läkarna?
* Vårdnivån på BVG ÄR INTE densamma som på sjukstugan enligt uppgifter från tjänstgörande personal.

Tills alla dessa frågor är lösta är det så här:

1. Sjukstugan bara öppen under kontorstid. Stängt kvällar, nätter och helger. Ingen akut hjälp övrig tid på BVG.
2. Icke kontorstid finns närmaste jour i Åsele eller Vilhelmina.
3. Stor risk att vår enda akutsjukvård = ambulansen befinner sig lång borta.
4. Personalen på BVG sliter ont i denna konflikten eftersom akutsjukvård inte är deras del av sjukvård. De är bra på åldringsvård och inte akutsjukvård.

Vi MÅSTE FÅ ÄNDRING PÅ DETTA! Vi vill den lilla människans bästa. Vi vill att alla, även boende i glesbygd, skall känna trygghet och vara säkra på att få vård närhelst man blir sjuk.
Sluta håna oss för detta!

Idag sade S och Mp ja till en Landstingsplan som bland annat innebär att ÅSELE FÅR INTE TILLBAKA SIN AMBULANS! Så håll till godo med akutbilen.

PS Och en liten rättelse VK.
Gunilla Hegardt sa inte ”I min uppfattning är det samma vårdnivå…”
Hon sa ordagrant: ”Och samma vårdnivå. Det verkar ju vara det.”
Har VK frågat vad hon grundar sitt antagande på?”

En kommentar

  1. Leena Berggren

    Hej Maria!
    Läser din blogg, och förstår dina upprörda känslor. Vad gäller sjukvård och akutsjukvård, kommer glesbygdsbefolkningen aldrig att komma i närheten av den trygghet stadsborna har – Hur många akutplatser och ambulanser vi än har. Detta naturligtvis på grund av långa avstånd mellan fjäll och jourhavande vårdcentral, samt vidare till sjukhus. Det kan röra sig om nästan tre timmars resa, från Kittelfjäll till vårdcentral om Åsele har jour. Därför tycker jag beslutet om akutbil istället för ambulans till Åsele var rent ut sagt idiotiskt. Man skulle kunnat förkorta restiden med ambulanser som mött upp varandra i samverkan.
    Och beslutet är idiotiskt för att ambulansen inte enbart utför akuttransporter, utan även icke akuta sjukresor som inte kan företas med bårtaxi. Skulle inte akutbilen därför gjort bättre nytta i tätbefolkade områden för den typen av transporter? – Transporter som idag sköts med ambulans. Jag tycker det är ren misshushållning med resurser. Med tanke på avstånden i inlandet skulle jag helst se fler ambulanser där och att akutbilar fick ersatta några ambulanser i städerna. Detta för en rättvisare fördelning av sjukvårdsresurser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.