Få ärenden till fullmäktige

Vid gruppfullmäktigemötet i förmiddags så hade vi en väldigt kort ärendelista, två interpellationer som vi i oppositionen ställt. En av Annika Andersson som handlar om att vi i fullmäktige måste få rapporter om ekonomin precis som det står i reglerna för fullmäktige. Det är väldigt svårt att få veta hur ekonomin ser ut för oss som vill hänga med. Jag föreslog att vi då kan ta in några som berättar om hur de jobbar såna som kommunen är beroende av och samarbetar med som Region Västerbotten, North Sweden om kommande strukturfonder eller Akademi Norr.

Sen fick vi en information om planer hur man kan förbättra vid återvinningscentralen. Idag är det rörigt och rent av farligt då det är folk och bilar huller om buller och traktorer som ska tömma ska samsas om ett litet utrymme. Fler än en gång har jag haft andan i halsen när barn sprungit runt med sopor samtidigt som stressade människor kört runt för att komma nära containrarna.

Det finns två förslag. Att flytta återvinningen till sågområdet och nyttja de timmerlador som står där idag men som ägs av SCA. Det ser jag som det bästa alternativet då man kan ha containrar under tak men ett bra flöde. Men det får inte skena iväg kostnadsmässigt så det beror på hur mycket SCA kräver för att kommunen ska få köpa marken. Det alternativet gör även att man kan samnyttja personal som då är på samma ställe om man även flyttar dit kommunförrådet. Det andra förslaget är att ha större containrar på Granbergets befintliga återvinningscentral. Containrar som står i kösystem så att man skapar en säkrare miljö för både de som ska lämna sopor och de som ska tömma containrar. Det skulle kosta närmare 5 miljoner att fixa till båda alternativen förutom att det hänger på möjligheten att köpa området vid sågen från SCA.

Bra, det måste göras något för att göra det lättare för människor att vara miljömedvetna och skapa ett långsiktigt hållbart återvinningssystem. Att värna miljön är något som vi alla måste ta ett större ansvar för och blir det lättare att återvinna så blir det fler som gör det. Det här är ingen fråga som vi ska besluta om nu utan det kräver mer tänk, planering och funderingar på hur man ska få fram pengarna som behövs.

Den andra informationen handlade om gemensam vårdavdelning med landstinget om 16 akutvårdsplatser, som skulle ha varit på plats den 1 januari. Nu ser det ut att fördröjas fram emot sommaren. Landstinget söker en chef för verksamheten och man bygger nu om på Gläntan med toaletter på alla rum, syrgas och funderar på familjecentralens placering kontra administrativa kontor. Man tittar även på en helikopterplatta då vi har helikoptertransporter ca 30 gånger per år.

Att det äntligen ser ut att bli en Familjecentral är något som vi Centerpartister applåderar hejvilt då vi drivit på den frågan i åratal. Jag tycker det är viktigt at tänka på att det är mammor med barn som ska lätt komma in till Familjecentralen så den borde placeras så lätt tillgänglig som dt bara går. Att frakta barnvagnar och småbarn samtidigt som man är höggravid uppför trappor och genom hissar är inget bra alternativ.

Att samarbeta med Landstinget är viktigt för att nyttja samhällets resurser på ett effektivt och långsiktigt hållbart. Det gör att den service som medborgarna behöver finns kvar och utvecklas.

Något som kommer fram är att distriktssköterskemottagningarna i fjälldalarna skulle dras in??? Det måste vare ett tankefel då vi ska utveckla distansteknik och fjärrlösningar för vård precis som man gör i Glesbygdsmedicin i Storuman. Här måste politiken i Landstinget tänka om! Vi ska tvärt om utveckla de perifera distriktssköterskorna så att de kan utföra fler vårdtjänster till medborgarna så att människor inte behöver åka femtiotals mil för att ta ett blodtryck. Är det här sanning så måste vi protestera mot Landstingsledningen högljutt!

5 kommentarer

  1. Gunilla Billman

    Måste kommentera detta.
    Du skriver 16 akutplatser. Vad jag vet blir det 8 kortidsplatser som Kommunen ska ansvara för och 8 mellanvårdsplatser som Peter Olofsson uttrycker det, vilka Landstinget äger ekonomiskt. Om dessa 18 ska man samarbeta med en gemensam landstingsanställd chef och hoppas spara pengar på ngt sätt.
    För egen del anser jag att akutvårdsplatser som det en gång var tänkt redan är borta, dom patienterna skickas direkt till Lsele numera. Denna avdelning tror jag kommer att tjäna ett annat syfte, mer eftervård skulle man kunna säja samt skulle jag tro omhändertagande av gamla som inte reder sej själva hemma med befintlig hemtjänst i väntan på annat boende ungefär som nuvarande Gläntan.
    Att Du då tycker att barnvagnar o gravida inte kan åka hiss eller gå i trappor till den tilltänkta Familjecentralen låter inte så klokt. Sätt unga friska i relation till den kategori som kommer att ”bo” på gemensamhetsavdelningen och deras anhöriga så undrar jag vilka som har lättare att komma sig en trappa upp…

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Hej Gunilla. Jag refererade till den info vi fick av tjänstemännen. Då det gäller Familjecentralen så menade jag att administrativa lokaler kan placeras där det är svårare att ta sig och familjecentral där det är lättare att gå. Drömmen vore ju om vi kunde bygga lokalerna utifrån de behov vi har idag för både äldre och yngre och inte som nu bygga om gamla lokaler.

      • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

        Bra med din kommentar. Hade inte tänkt på alla aspekter. Ju fler som tänker ju bättre blir det.

  2. Kristina Norman

    Nu håller man ju på att titta över placeringarna på familjecentral administrativ personal av SÄKERHETSSKÄL och inte pga av bekvämlighet. Att ha längsta utrymmesvägen vid tex brand för gravida med/och småbarn är enl räddningschefen inte optimalt.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Fick en kommentar som gjorde att jag tänkte till en stund. De äldre dementa och deras besökare måste även de ha lätt tillgängliga lokaler. Här måste det nog tänkas till ordentligt och involvera människor som anhörigföreningen och demensföreningen och andra som kan och är intresserade av hur lokalerna ska utformas för allas bästa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.