Vinst i vården

Jobba mindre och höj skatterna det är budskapet som Vänsterpartiet går ut med efter den stämma de höll i helgen. Det budskap de nu ska trumma in är att företag i omsorg och vård ska förbjudas. Men här ser jag en tankevurpa. Om det inte jobbas in några pengar så har har vi inga pengar till någon välfärd!

I debatten som var igårkväll så säger Jonas riskkapitalägda företag när han pratar om välfärdsföretag. Men de företag som driver omsorg, vård och skolor som jag känner till så är alla små företag drivna av privatpersoner. Sanningen är att över hundra tusen människor idag jobbar i små företag som inte ägs av några kapitalbolag runt om i Sverige. Om alla de här företagen som idag ser till att vardagen fungerar för många brukare skulle förbjudas så skulle vardagen bli bekymmersam för alla de som har personliga assistenter från privata företag.

När Jonas säger att lönenivån är lägre i privata företag så ljuger han för att nå sina syften. SCB har visat att lönerna tvärtemot är högre i privata företag. De har även mätt fram att kvalitén i privata företag som visar att de håller måtten och hävdar sig bra i jämförelse med offentligt driven omsorg.

Jag håller med om att skattepengar ska hanteras varsamt och inte stoppas i fickor på oärliga människor. Den skattelagstiftningen vi har haft gjorde det tidigare möjligt för oärliga människor att ta ut oskäliga vinster. Det hålet i lagstiftningen är tilltäppt idag. Det är kommunerna som upphandlar omsorg och vårdtjänster som måste vara tydliga i sina krav och även ser till att de får det de betalar för då blir det omöjligt att ta ut mer vinst än man har skäl till.
Vinster måste finnas i alla företag annars går de inte runt och kan utveckla sig. Ingen vinst ger inga investeringar, inga uppdateringar, inget underhåll eller några pengar att satsa på nya saker. Det är ingen skillnad på det manligt dominerade byggföretaget som byggt huset som företaget som driver den kvinnodominerade vårdcentralen eller äldreboendet håller till i, båda måste ta ut vinst.

Det kommer att bli allt mer tydligt hur orimlig Vänsterns politik är och jag tror Socialdemokraterna kommer att få svårt att se ett samarbete som möjligt efter de stämmobeslut som V tagit i helgen.

Se debatten som bar igårkväll här?

Här kan du läsa mer?
http://www.centerpartiet.se/Aktuellt/Arkiv-2014/V-ar-valfardens-fiende—Centerpartiet-star-for-valfrihet-och-kvalitet/

7 kommentarer

  1. Daniel Johansson

    Att stå som centerpartist i tv rutan och förespråka valfriheten som det viktigaste klingar lite illa när den privata etableringen till största delen görs i städerna. Se här i västerbotten, vart ligger de privata skolorna, vårdcentralerna etc? Jo de etableras i kuststäderna. HUR ökar det valfriheten för glesbygdsbefolkningen? Det enda det gör i sjukvården är att utarma vården i glesbygden då fler aktörer skall dela på den lilla skattepengen. Den privata vården utarmar vården i glesbygden. De kommer aldrig etableras någon privat vårdcentral i glesbygden då det inte går att göra vinst här. Men i Umeå där länets friskaste och yngsta befolkning finns där kan man snabbt tjäna pengar så där etableras fler och fler vårdcentraler medans pengarna till inlandets sjukstugor blir mindre.
    Se verkligheten! Privatisering funkar i städerna men utarmar glesbygden än mer!

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Här har du helt fel. I Hoting och Hammerdal finns små vårdcentraler som drivs privat till befolkningens glädje. I Vilhelmina drivs Strandskolan som har höga resultat i kvalitetsmätningar och som växer. Det är inte en gemensam kaka som fördelas snett utan det är en gemensam kaka som måste hanteras annorlunda för att möta de krav och den efterfrågan som människor idag vill ha. Fler aktörer driver på utvecklingen, det säger forskningen internationellt och nationellt. Det är bra om du som individ kan välja själv hur du vill ha det. Ingen vore gladare än jag om det fanns en läkare som ville starta en lokal vårdcentral i inlandet. Men de politiska hindren i Västerbotten är enorma. Demografin kräver att vi släpper in fler utförare som utvecklar, förnyar och prioriterar annorlunda. Det är det väljarna ska kräva när de väljer 2014. Inte tro på de som vill lägga ner ambulanser i inlandet, akutplatser i inlandet och det stora hela släcka ljuset i inlandet.

  2. Max Fredriksson

    Jag jobbar på Hälsocentralen i Hoting. Nya Närvården har idag 3 mottagningar och ungefär hälften av patienterna i Strömsunds kommun. Pengarna fördelas mellan olika aktörer efter antal patienter som är skrivna på respektive mottagning. Landstingets vård och vi har alltså ungefär lika mycket i budget. Vi går med en liten vinst och ligger bland topp 20 i patientnöjdhet i hela Sverige. Landstingets hälsocentral går med miljoner i förlust. Varför?
    Det går alltså att driva privat vård i glesbygd. Det är helt fel att påstå att fler privata vårdgivare i städerna utarmar glesbygden, säger man så har man inte förstått hur vårdvalssystemet fungerar. Sen finns alltid saker som skulle gå att förbättra i reglerna. Reglerna för vårdvalet utformas av varje landsting för sig.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar. Det behövs att fler ser att alternativ drift kan vara både bättre och billigare OCH att alla företagare inte är skattesmitande profithungriga riskkapitalister!

  3. Per-Ola Moström

    Har ställt frågor till dig tidigare i kommentar till dig och nu på min blogg.
    Eftersom du tagit upp frågan jag tar upp så tycker jag att du bör svara.

    På mitt inlägg:
    http://blogg.vk.se/kritik/2014/01/13/maria-kris-om-vinster-i-varden/

    Vad tror du Maria Kristoffersson att en eventuell entreprenör skulle spara på i den budget som redovisas ovan?

    På mitt inlägg:
    http://blogg.vk.se/kritik/2014/01/14/lurendrejeri-modell-c/

    Om inte staten och kommunen får in skatt och arbetsgivaravgift – hur ska vi då kunna driva välfärden?

    Jag tror allmänheten är intresserad av ditt svar!

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Jag har en annan bild av den verklighet som du beskriver. jag ser andra värden och andra sanningar. Det är därför så svårt att bemöta dig i din sifferexersis. Jag kan inte lägga min tid på att faktagranska de beräkningar du för fram. Jag tror på fakta från oberoende analys och utvärderingsinstitut. Jag kan lyfta exemplet i Jämtland där Landstinget driver vårdcentralen med stora förluster och Nya Närvården driver sina vårdcentralen med vinst. Vad kan det bero på?

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Det är inte arbetsgivaravgifterna som ger de stora inkomsterna till det offentliga. Tar man ut en vinst så beskattas den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.