Var kommer allt hat ifrån?

När jag går in i min administratör i den här bloggen så går jag igenom kommentarerna. Det som slår mig är vart alla elakheter har sin grund och vart allt hat kommer ifrån. Flera börjar sina kommentarer seriöst men måste av någon anledning alltid få till en elakhet, en ful kommentar eller ett hot i slutklämmen av sin kommentar. Såna kommentarer raderar jag. Några av dessa har egna bloggar där de sedan skriver att jag raderat deras inlägg. Det de skriver och de kommentarer de lägger ut i sina bloggar är deras ansvar. Det jag tar in i. Min blogg är mitt ansvar.
Jag kommer inte att spä på elakheter och hat genom att ta in eller besvara elakheter. Då kan jag bli som de, och det vill jag inte.

10 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Själv fungerar jag så här:
    När jag är upptagen med något intressant skapande så mår jag fint och längtar till nästa dag för att få fortsätta. Då är det lätt att se förbi ondska och dumheter och inte borra ned sig i antipatierna.
    Är jag däremot undersysselsatt någon tid, så märker jag att mitt intresse ökar inför vad andra tar sig för och jag blir mer benägen att hänga upp mig på dumheter som begås.
    Bäst mår jag när jag ligger på gränsen av vad jag klarar av och ju bättre jag själv mår desto lättare har jag att tolerera omgivningens tillkortakommanden.
    Mår jag själv dåligt så blir det lätt så att irritationen drabbar andra.
    Är jag trött av arbete så bryr jag mig inte om dumheter.
    Är mitt beteende representativt även för andra, så kanske man kan finna källan till en del av hatet du märker i undersysselsättning och arbetslöshet, samt kanske bottnar i ett missnöje med hur man själv har det?

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Håller med, tror också att näthatet tar fart då människor inte ser mening med sitt eget liv och där hittar ett sätt att ventilera.

  2. Isak

    Eftersom du inte publicerar de kommentarer som du anser vara hatiska eller
    elaka, är det svårt att per deffinition veta om dom är det. Vi har alla olika sätt
    att utrycka oss på, vi har alla olika skolning, vi har olika tillgång till språket.
    Tror nog att du får använda andra kreterier i din sållning. Många skulle nog
    kunna definera din ensidiga och många gånger elaka kritik av socialdemo-
    kraterna som hatisk. Många kan nog tycka att Centern är elaka när dom är
    med och fattar beslut som drabbar sjuka, arbetslösa på ett orättfärdigt sätt.
    Och där du Maria reservationslöst försvarar dessa beslut som kommer att
    drabba dom i samhället som har det tuffast rent hälsomässigt och ekonomiskt.
    Alla hot måste bannlysas. Eller är det hotfullt att säga att nästa gång kommer
    jag inte att rösta på Centern igen.Och vad är en ful kommentar?

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Håller med om att det är en svår gränsdragning som också påverkas av om det just då varit många elakheter som påverkar mig när jag bestämmer vad som är ok och inte. Jag tror att systemet med anonyma kommentarer ger möjlighet för många som mår dåligt att ge sig på andra för att då känna sig bättre. Sen handlar det också om könsmaktsordningen.

  3. Carl-Axel Otterhall

    Hej Maria. Kan det bero på okunskap? Skolan? Samhället? Uppväxten? Eller nåt annat? Ja det vet vi inte. Kanske ett forskningsämne. Det är hur som helst så primitivt och så skrämmande att något måste göras!!!

    Ni är många politiker som blir ”illa åtgångna”. På era bloggar bland annat. En del blir det på dörrar, väggar eller på annat sätt och en del blir det fysiskt. En del politiker väljer att lägga ner sina bloggar på grund av detta ”helvete”. Och en del kämpar emot.

    Jag har grunnat på en sak. Varför väljer ni alla inte att publicera de ”elaka” kommentarerna. Om alla som drabbas gjorde det så kanske det gick att hitta någon gemensam nämnare på de som skriver dem. Och förmodligen är det personer som behöver hjälp av någon form. Jag antar att det är få eller kanske ingen som vågar sätta ut sitt namn. Publicera – men kommentera inte! Vi ”normalbegåvade” som läser era bloggar och kommentarer fattar:)

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Hej. Jag publicerade en period alla kommentarer bara för att folk skulle få se hur illa det såg ut. Men det blev ohållbart. Det som är svårast är att bemöta elakheter och hat på ett sätt som inte spär på deras vilja att snäppa upp hatet och elakheterna. Det har en tendens att accelerera.

  4. Ewa Larsson

    Ja, Maria, jag har också haft anledning att fundera över detta och visst är det precis som det förklaras i ovan skrivna kommentarer att det måste vara en stor portion frustration hos folk. Men jag tror också att det finns något annat i detta, ibland så grundläggande beteende.

    Det har nog alltid funnits hatiska (ett starkt ord) människor i vårt samhälle, på ett eller annat vis, men att det visar sig i ljuset tydligare genom tillgången på olika medier att förmedla sig.

    Jag ”tror” att det i mångt och mycket har med vår uppväxt att göra. Avsaknad av human disciplin och fostran bidrar till ett ”kallare” samhälle och allt fler ”måste” på ett eller annat sätt få göra sig både synligare och hörda. Jag är ganska övertygad om att vi själva bidragit till det samhälle vi lever i på ett eller annat sätt.

    Jag skulle också tycka att forskning i ”vårt förhållningssätt” mot varandra skulle vara intressant.
    Men jag är tämligen klar över att detta har funnits i alla tider, fast inte lika tydligt som nu.

    Hot i någon form är aldrig en framkomlig väg! All ”skit” ska man bara inte ta!

  5. Max Brantholm

    Beteendet du pekar på är i sig ganska naturligt. Vi medborgare har blivit valboskap där vissa politiska företrädare hetsar oss i egensyfte och rädsla att förlora makten. Våra politiska företrädare vill inte granskas och kanske inte hellre tål granskning vilket innebär att de tar till metoder, som ofta förekommer i länder där utbildningsnivån är väldigt låg. Utåt visar de en polerad yta och andra får sprida ”dyngan”.

    För en normalt funtad person med ett visst intresse för samhällsfrågor är det väldigt tydligt att dagen styrande i Vilhelmina, Dorotea och Åsele har totalt misslyckats att styra sina kommuner. En desperation sprider sig i deras led och därför uppstår dessa korkade inlägg i dagens lättillgängliga media.

    Medborgarens ansvar har vuxit i samma takt som det politiska ”förfallet” ökat. Ni politiker som vill göra skillnad har det största ansvaret. Ni måste för den breda massan förklara och visa på att det finns ett alternativ som är bättre än det som råder idag.

    Även om många av oss tycker ni har rätt måste ni lyckas i ert uppdrag att bedriva opposition. Visa oss alla dumheter som begås men inte glömma bort att visa på alternativ.

    En råtta som blir trängd anfaller. En politiker som råkar ut för samma gör detsamma. Därför bör du Maria inte vara rädd att lägga ut dumma kommentarer. Det slår mest mot dem själva.

  6. Rösten utåt

    Det är inte dans på rosor att blogga, baksidor finns det även här. Det är alltid svårhanterligt med cyniska kommentarer som bygger på trångsynthet till andras åsikter, där tonen är bland vissa på lågt intellektuell nivå om inte barnsligt beteende. Värst är förstås dom som är destruktiva och nedlåtande om andra. Inte bidrar dessa till mindre hatisk klimat i vårt samhälle av hur dom själv egentligen är, särskilt hur svaga dessa är som gömmer i anonymitet. Det finns olika främlingsfientligheter som kan skapa hatisk stämning, då kan det vara hur politiken formar ett välstånd där det söndra på gemenskapen än att stärka samhörigheten även om så du är arbetslös eller har livssjukdomar.

    Vi som bloggar bär ett stort demokratiskt ansvar och det får inte gå utöver sunda värderingar i kommentarerna. Även jag får kämpa om skillnaden mellan skadegörelser och tillåten konstart, där skevheten florerar friskt hos andra av motsatsen till vad jag står för. Så länge jag bär värdigheten framåt så kan dessa inte slå ned mig om mina ord på bloggen. Du gör vad valfriheten är, att bestämma vad för dialog ska vara på din blogg. Ha ett gott valår!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.