Partiledarna debatterade för första gången i år.

Den tid vi lever i kommer inte att stanna, ej heller kommer tiden att vända och gå bakåt! Trots att flera av de som debatterade idag skulle önska att det vore tvärtom. Att tiden stannar, går bakåt och att framtiden aldrig skulle kräva några nya lösningar på de utmaningar som finns.

Skola, ekonomi och jobben var de stora frågorna id debatten idag. Det är olika bilder av verkligheten de två blocken presenterar. Ekonomin kritiseras trots att omvärden skryter upp Sverige att hålla en bra ekonomi och ekonomiska politik. Statlig förvaltning ska enligt ett förslag från Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson, (finns på S hemsida) krympas ordentligt. Om det blev verklighet skulle Umeå drabbas hårt som både har Universitet och statliga myndigheter. 35 000 jobb skulle försvinna bara från universiteten runt om i landet. Det här ville inte S ta upp idag i debatten, det blev lite jobbigt.
I debatten mellan partiledarna så blev skillnaderna på hur de olika partierna ser på tiden, på verkligheten och på vardagen tydliga. Vänstern vill gå bakåt, Socialdemokraterna har inte sett att Sverige ligger bra ekonomiskt till i jämförelse med andra Europeiska länder. Sverige är ett av de länder som stått sig bäst genom den ekonomiska krisen i Europa. Sverigedemokraternas verklighetsbild stämmer dåligt med de fakta och statistik som finns. När Sjöstedt kritiserar regeringen för att flygbolaget Norwegian säger upp personal så har han inte förstått hur arbetsmarknaden eller företag styrs. Det är inte en regerings som styr vad företag gör eller vilka villkor företage verkar under i konkurrens med andra företag. Däremot har en regering ansvar för att se till att företagens villkor är bra och att landets exportmöjligheter underlättas. Här för S fram Centerpoliti i debatten vilket jag tycker är bra. Om fler partier förstår vart jobben skapas så måste det göra skillnad för företagen.

Skolan är en av de heta frågorna och kommer att så vara. Skolan i Sverige idag har stora problem och ligger efter andra länder. Här måste det till en långsiktig politik för att lärare och skolledare ska få lugn och ro och göra det de ska göra, undervisa. Mina systrar som jobbar som lärare säger att de administrerar mer än de undervisar. Det är inte så det ska vara. Mer tid till eleverna måste prioriteras. Yrkesutbildningar är jätteviktiga då de flesta som går en sådan har ett jobb när de är färdiga. Centerpartiet föreslog 9000 nya yrkeshögskoleplatser förra året. Nu föreslår S 6000 platser.
Det kommer att bli ett intressant år för oss som är politiskt intresserade, ett år fullt av debatter och sanningar som måste granskas. För det är ju ofta så att det du förlorar på gungorna tar du igen på karusellerna. Som när S säger att de ska tillföra 6000 nya platser i Yrkeshögskolan men samtidigt lägger förslag som skulle dra bort 35 000 högskoleplatser. Det kommer att komma mera..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.