Stalon centrum för distriktssköterskor…

I måndags berättade jag i min blogg om att det ryktades om att S majoriteten i Landstinget nu tänkte lägga ner distriktssköterskemottagningarna i fjälldalarna. Idag kan du läsa reportaget här i VK att det är sanning. Bra där VK.
Jag tycker att man ska tänka tvärtom. Det är i fjälldalarna det nu växer och det är till fjälldalarna besökarna sig söker. Det är där servicen borde stärkas upp så att det blir tryggara för både de som bor, de som besöker och de som ny bygger.

Att göra Stalon till en serviceort är svårt då det inte finns annan service där. Att lägga samman olika former av service på en ort är ett bra exempel där människor kan både besöka sjuksköterska, låna böcker , handla, gå ut och fika och se lite folk. Men det behövs mycket om det ska bli möjligt i Stalon. I Saxnäs finns tillkommande service, man kan handla, äta gott, se lite folk och även gå och bada. Samma sak i Dikanäs där service finns samlad.

När man lagt sjukhus mitt i skogen som man gjorde i Norrbotten så blir det ingen succé utifrån att tillkommande service saknas. Det här borde landstinget dra lärdom av där Landstinget i Norrbotten även de drivs av Socialdemokrater. Att däremot lägga in distriktsköterskan på en plats dit människor söker sig, är en bättre idé.

Jag kommer att göra allt jag kan för att det här inte ska bli en sanning och jag hoppas att människor i fjälldalarna oavsett partitillhörighet gör som Doroteaborna, ockuperar sin mottagning.

5 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Det låter inte särskilt väl genomtänkt i mina öron. Nu är jag visserligen ingen specialist på sjukvårdens organisation, men vet de som föreslagit detta verkligen hur avstånden och vägarna ser ut mellan våra båda fjälldalar ?

  2. Marianne R Johansson

    Jag är inte förvånad över besparingar på distriksköterskemottagningar och små sjukstugor, i kölvattnet av satsningar på GMC, i en redan ansatt ekonomi! Med GMC följer läkare som forskar, och det är ju bra, men betyder att deras patientkontakt måste täckas upp av dyra stafettläkare! Och med GMC följer tydligen också konferensresor till Kanada!!!????
    Snacka om att använda ansträngda resurser fel fel fel!

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Jag tror att det Glesbygdsmedicin gör idag kommer att förenkla och förbättra vården i glesa regioner över hela världen. Då måste vi åxå lära av andra som Canada, Nya Zeeland och Australien som har samma förutsättningar som vi då det gäller gleshets. Det är jättebra att de utvecklar vården så vi blir oberoende av avstånd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.