Små företag kan se ljus i tunneln när det gäller upphandling.

I veckan togs ett väldigt viktigt beslut i Europaparlamentet. Ett beslut som kommer att påverka oss som bor på landsbygden på ett bra sätt bara kommunerna och landstinget tar tag i frågan och vill ändrar sina egna vanor då det gäller hur de upphandlar.
De nya reglerna handlar om de ca 500 miljarder kronor som staten, kommuner, landsting och regioner shoppar för varje år. Det är allt från pennor till röntgenapparater. Det är även tjänster av städbolag och byggfirmor och köp från företag som levererar mat till äldreomsorg och skolor.

Fram till idag har kommunerna kunna säga att de bara följer lagen om offentlig upphandling då de frångått krav på närproducerade produkter, att företagen ska ta miljöhänsyn eller att de ska garantera en hyfsad arbetsmiljö och villkor för de som arbetar.
Det har åxå varit svårt för små företag att kunna konkurrera och vara med i upphandlingar lokalt då det efterfrågats så stora kvantiteter att de inte mäktat med.

Men nu med det nya beslutet blir det bättre. En kommun får nu dela upp tjänsterna på flera mindre aktörer, och ställa andra krav på leverantörerna än lågt pris. Det kan vara att det ska vara rättvisemärkt eller att ett lands fackliga kollektivavtal respekteras av utländska företag.

När en kommun kan ställa krav om miljöpåverkan eller sociala effekter så blir det lättare att köpa in närproducerad eller ekologisk mat och att välja välfärdsföretag med sociala värderingar.
Nu är det upp till de västerbottniska kommunerna, landsting och Region att agera, ta fram nya upphandlingspolicys och fundera mer när det ska upphandlas. Upphandlingen kan ju vara ett fantastiskt verktyg för att öka de lokala företagens möjligheter att växa och utvecklas. Det är då det skapas jobb lokalt.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.