Bränder är förfärliga

Igår kväll när jag kom hem från Stockholm så fick jag höra att en ladugård brann utanför Vilhelmina. Idag är det en riksnyhet. en företagare har förlorat enormt mycket slit och arbete men det värsta är att han mist djuren på det mest förfärliga sätt. Mina tankar går till företagaren och familjen. Det är svårt att sätta sig in i hur deras dag ser ut idag.

Dagarna i huvidstaden ägnades åt arbete med kommande valår och de frågor som vi ska driva på. Det var ovanligt många politiker med på planet ner då det var invigning av Granddagarna nu i måndags. Det är kul att det är sånt tryck på dessa dagar och det är bra reklam för oss Västserbottningar. Jag skulle dock vilja att det inte fick vara några repriser. jag följer dagarna på avstånd och ser att flera inslag påminner om det jag själv varit med på. Jag tror att en lagom förnyelse och uppgradering skulle behövas. De som redan varit med ett år borde få stå på kö i en väntelista med omlopp om tio år. då skulle fler Västerbottningar komma fram och fler bli involverade.

Min telefon ringer och jag har många meddelanden i mitt mobilsvar som handlar om distriktssköterske mottagningarna i fjälldalarna. Det är många oroliga och många förbannade människor då man än en gång känner sig överkörda och ej lyssnade på. Centerpartiet har ställt en interpellation till landstingsledningen som ser ut såhär.

Till/
Landstingsrådet Peter Olofsson

Distriktssköterskemottagningarna i Dikanäs och Saxnäs
Det har fattats beslut om en samlokalisering av distriktsskörterskemottagningarna i Saxnäs och Dikanäs. Syftet med förändringen skall vara att tillgodose det totala behovet av sjuksköterskeinsatser i Vilhelmina. Filial/distriktssköterskemottagningarna i dom två fjälldalarna tillskapades för att avstånden till närmaste sjukstuga var långa. Filialmottagningarna i Saxnäs och Dikanäs ligger ca 10 mil från närmaste sjukstuga i Vilhelmina, dessutom finns populära turistorter med många gäster under framförallt vintersäsongen. Västerbotten ligger i framkant när det gäller utveckling av glesbygdsmedicinska arbetssätt och metoder, inte minst inom den distansöverbryggande tekniken, det krävs dock att det finns sjuksköterskor på plats som kan göra bedömningar utan att patienter ska behöva göra långa och påfrestande resor

Min fråga till landstingsstyrelsens ordförande är mot denna bakgrund följande?

Är detta beslut förenligt med en likvärdig vård i Västerbotten?

Jag kommer att blogga om vad de svarar så fort jag vet.

4 kommentarer

  1. Christine Svensson

    Låt distriktssköterskorna i Dikanäs och Saxnäs får vara kvar, det är väl ett självklart krav som vi alla kan ställa upp på!
    Lika självklart att kvällsturen på fredag med bussen måste finnas kvar både för lokalbefolkningen och turister/skidåkare som kommer till vår kommun.
    Är det här början till slutet kan man undra?

  2. Marianne R Johansson

    Fruktansvärt med ladugårdsbranden och de innebrända djuren! Har själv några getter i ladugården, och det vore verkligen en mardröm om de brann inne!
    Ja, det är säkert bra att läkare forskar, och att man studerar hur vården ska fungera i glesbygd, men Landstinget har dålig ekonomi! Anledningen till det råder det delade meningar om! I det läget tycker jag att det är vansinne att satsa på GMC, istället för att bara försöka bevara det vi har. Någonstans ska pengar sparas…….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.