Mat och drivmedel i gles glesbygd

Igår beslutade riksdagen om att tillsätta en snabbutredning som ska vara klar redan i mars om hur statens ka kunna se till att servicen inte försvinner i gles glesbygd. Lanthandeln är ju inte bara ett köpeställe. Den är också en viktig mötesplats för de som bor i en by och har dessutom annan service som ombud för andra aktörer som post, apotek och systembolag. Så när byaaffären läggs ner försvinner både en social träffpunkt och en viktig servicenod.

Idag passerade jag Lomsjökullen och passade på att handla på EG Vilt. Se www.egvilt.se Pratade om beslutet som togs i riksdagen igår och vi pratade om vad som man behöver tänka på i en sån utredning.
Det här spelar stor roll för de som bor i en by men åxå för andra företag inom besöksnäring, upplevelseturism, skogsnäring, rennäring, gruvnäring, jordbruken och andra ofta små företag.

Det finns redan ett stöd idag som används flitigt och som kommer att löpa vidare. Sedan 2009 har regeringen dessutom satsat 145 miljoner i extra statliga insatser. Men det stöd vi har idag handlar främst om investeringsstöd. Nu ska vi titta på ett löpande stöd/driftsstöd för att kunna finnas kvar. Det kan ses som er ersättning från staten för den service som dessa små företag levererar till samhället. Tillväxtanalys som analyserat hur det ser ut i landet säger att antal butiker i Sveriges glesbygdsområden har minskat med en tredjedel sedan mitten av 1990-talet och drygt 7 300 personer i glesbygd har mer än 20 minuters restid till den närmaste butiken.

jag är särskilt glad över det här beslutet, det gör skillnad att vi driver på frågor som är livsnödvändiga för alla de som bor i glesbygd. Skulle vi inte göra det så skulle ingenting hända. Centerparteit behövs i regeringen!!

En kommentar

  1. Marianne R Johansson

    Men till syvende och sist måste det finnas kunder! Det blir dyrt att ge bidrag till bevarandet av handel, om de tänkta kunderna ändå handlar i närmaste centralort!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.